Volledig scherm
PREMIUM
© Roy Beusker

'Ik ga gewoon door! Waarom niet?'

Tineke SchoutenIn haar nieuwe show T-splitsing, die 24 januari in première gaat, maakt Tineke Schouten het publiek deelgenoot van haar keuzes in het leven. ,,Wat als we destijds dat bungalowpark in Portugal waren begonnen..?"

Volledig scherm
© Roy Beusker
Volledig scherm
© Roy Beusker

Ze is net terug uit Miami waar ze haar dochter, schoonzoon en natuurlijk de kleinkinderen heeft opgezocht. De jetlag speelt Tineke Schouten enigszins parten, maar de comédienne oogt allesbehalve de 62-jarige die ze is. ,,Nee, ik heb nooit wat laten doen aan m'n gezicht." Ze tikt ritmisch tegen haar kin. ,,Zeg, hangt dit toch niet een beetje?"

Toen ze 60 werd, voelde het wel als een ijkpunt, vertelt ze. ,,Je hebt van die mijlpalen in een mensenleven: 20, 40, 60... Op je 62ste ga je toch richting de winter van het bestaan. Maar ik ben tegelijk dankbaar." Lachend: ,,Als ik nu de pijp uitga, heb ik toch een 6,2 op mijn rapport. Toch een voldoende. Dankbaar omdat ik om heen veel ellende zie. Een fan van mij, Bart, komt al twintig jaar naar mijn shows. Dan treed ik in Zutphen op en zie ik hem weer in zijn rolstoel. Die jongen straalt altijd, hij is misschien nog geen 30. En maar lachen en tevreden zijn. Of ik doe iets voor Kika of Doe eens wens. Voor jonge, vaak doodzieke mensen. Dan kan ik alleen maar heel dankbaar zijn hoe ik door het leven hobbel."

Keuzes
In T-splitsing, haar nieuwe onewomanshow, pakt Tineke Schouten haar publiek bij de hand en voert het langs de kleine en grote keuzes die een mens dagelijks maakt. ,,Ik was 25, aan het begin van mijn carrière. Mijn man Hans wilde een bungalowpark beginnen in Portugal. Ik zie nog de tekeningen op de vloer liggen. We gingen ernaartoe: heerlijk weer, lekker die rosé. Uiteindelijk bleven we in Nederland. Hans vertimmerde een fietsenkelder in Utrecht tot het Jacobi Theater. Maar stel je voor dat we wél waren gegaan. Wat was er dan van mij terechtgekomen?"

Die vraag wordt tijdens de voorstelling meteen beantwoord op een wijze waarop Tineke Schouten patent heeft: ze komt op als gezette makelaarsvrouw 'onder de psori-jasses' die net iets te veel van port houdt en in haar vrije tijd fado zingt.' Want over keuzes gesproken: de lach is in haar werk sinds 1980 een constante. Werd ze in de beginjaren van haar loopbaan wel eens verguisd, inmiddels heeft Tineke Schouten zich een onbetwistbare plaats in het vaderlandse amusement verworven. Werd in 2005 geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ontving in 2014 de Nederlandse Cabaret Oeuvreprijs en won in 2012 de Johan Kaartprijs voor haar oeuvre en bevindt zich in het gezelschap van Youp van 't Hek, Herman Finkers en Simone Kleinsma. Bovendien mag ze collega's als André van Duin en Jochem Myjer tot haar liefhebbers rekenen.

Lees verder onder de foto