Volledig scherm
PREMIUM
© RTL

'Ik heb me nog nooit zó naakt gevoeld!'

patty brardComedy Central brengt vanaf morgen wekelijks bekende Nederlanders en Vlamingen die optreden als stand-up comedian. Patty Brard: ,,Richard Groenendijk had het me al gezegd: jij moet het theater in."

Quote

Divagedrag? Nou, nee. ­Gewoon iemand die weet wat ze wil

Patty Brard
Volledig scherm
© Bart van der Putten

,,Vroeger was ik zwaar diva", zegt Patty Brard, ,,tegenwoordig alleen nog maar zwaar."

De grap dendert door de studio's van Aalsmeer. Het publiek klapt niet eens op commando.

Dit is zelfspot in optima forma. Dit is Celebrity Stand-Up, bekende Nederlanders en Vlamingen die zich van hun humorrijke kant laten zien. Comedy Central brengt vanaf morgen wekelijks optredens. Van Ferry Doedens, Tofik Dibi en Jelka van Houten tot Frank Evenblij, Roxeanne ­Hazes en La Brard. ,,Oh wat was ik zenuwachtig. Ik heb mijn agenda schoongemaakt en een week niet geslapen om de tekst uit mijn hoofd te leren'', zegt Brard, presentatrice bij Shownieuws. ,,Daar krijg ik de vragen aangereikt en hoef ik er alleen maar op in te haken en te vertellen. Nu stond ik alleen op het podium. Nou, ik heb me nog nooit zo naakt ­gevoeld."

Het is maandag, opnamedag. In het zaaltje worden her en der (alcoholische) drankjes neergezet. Vandaag zijn Patty Brard, Ferry Doedens en de vrij onbekende Belgische radiomaker Otto-Jan Ham (,,Ik vind mezelf zelden grappig.'') aan de beurt.

Duidelijk wordt al gauw: de artiesten op het podium zijn met hun  tekst wel geholpen door de schrijvers van Mark Ruttes Correspondents' Dinner, maar vertellen ieder hun eigen verhaal. Ferry Doedens begint over het Friese Drachten waar hij is opgegroeid, over de speelgoedwinkel van zijn vader, over zijn rol als levend standbeeld. En, zoals een echte cabaretier, buit hij ook zijn eigen cokeverleden uit. ,,Een sausje van alles dat lekker aangedikt is", stelt Doedens. ,,De grappen zijn een kwestie van timing, maar toen de achtbaan begon te lopen, dacht ik: kom maar op met die looping."

Plat
Cabaretier Martijn Koning is de presentator van het programma dat morgenavond met Tony 'Star' Wyczynski begint. ,,Het mooie is: de mensen die hier het podium opstappen, zijn van zichzelf al grappig. En bij sommigen heb je een bepaald beeld en wordt dat bijgesteld. Nee, niet bij Patty Brard. Dat vond ik altijd al een leuk wijf."

Brard wilde het wel 'op haar manier', zegt ze. ,,Ze werden helemaal gek van me. De eerste twee scripts heb ik afgekeurd. Divagedrag? Nou, nee. ­Gewoon iemand die weet wat ze wil. Er zaten te  veel loshangende grappen in. Die kan ik zelf ook bedenken. Richard Groenendijk had het me al gezegd: jij moet het theater in. Spot op je kop, zoals Jackie Collins, maar dan wel goed'', aldus de oud-zangeres die zichzelf op het podium behoorlijk op de hak neemt. Over de mislukte salto van de duikplank tijdens het programma Sterren Springen, waarbij ze plat op haar buik in het water landde, grapt ze: ,,Dat is het platste wat ik ooit op televisie heb gedaan.''

Pijn
Plat is haar optreden hier en daar ook. Haar borsten - ze heeft het constant over tieten - schieten regelmatig voorbij. Serieus: ,,Daar ontkom je niet aan, maar ik heb ze niet voor niets laten verkleinen. Die kritiek heeft me zó'n pijn gedaan."

Even later: ,,Ach, jongens ik heb in mijn leven zoveel over me heen gehad. Dat waren niet alleen grappen. Dat was ook Tygo, maar die was óók niet de moeite waard.''

Behalve naar Tygo Gernandt en zichzelf vliegen er ook (giftige) vuurpijlen naar Youp van 't Hek, Tijl Beckand en haar voormalige LUV-partners, José Hoebee en Marga Scheide. ,,Die achternaam... zelfs dát kan ik beter'', grijnst Brard die optreden als een stand-up comedian 'fantastisch vond'. ,,Ik ga zeker op herhaling."