Volledig scherm
PREMIUM
© Jacqueline de Haas

'Ik laat het verdriet om mijn gebroken gezin toe'

Susan SmitNa door haar geliefde in de steek te zijn gelaten, gaf Susan Smit toe aan verdriet, paniek en boosheid. Zo kwam er weer ruimte vrij die ze kon vullen met levenslust. Intussen schreef ze ook een nieuw boek.

Volledig scherm
© Jacqueline de Haas
Quote

Het is als een olievlek die constant uitbreidt

Susan Smit

Rennen voor de boodschappen, luizen pluizen op school bij dochter Linde (4), alle educatieve charmes in de strijd gooien om de speen van zoon Goof (2) af te wennen. Kortom: de dagelijkse realiteit van de alleenstaande moeder Susan Smit (42) lijkt bepaald niet op de wereld van operahuizen, filmstudio's en jaren 20-grandeur die zij schetst in de historische roman De eerste vrouw.

Daarin verhaalt zij - met artistieke milieus en de periode tussen twee
wereldoorlogen als achtergrond - over de stormachtige, waargebeurde liefde tussen de Amerikaanse sopraan Geraldine Farrar en de Nederlandse acteur en player Lou Tellegen.

Het onderzoek naar het doen en laten van dit artiestenduo en het schrijven namen maar liefst twee jaar in beslag. Uiteindelijk belandde slechts een kwart van de verzamelde informatie in het boek. ,,Het wil nog weleens uit de hand lopen als ik in mijn zogenoemde 'sponsfase' ben. Het is als een olievlek die constant uitbreidt.''

Zo raadpleegde Susan Smit verschillende naslagwerken en voor de kleinste details over stemtechniek ondervroeg zij een bevriende zangeres. ,,Ook wilde ik alles weten over de opkomst van de Amerikaanse flapper girls, meiden die zich niet langer achter het fornuis lieten proppen, maar onafhankelijke geesten die jazz luisterden, sigaretten rookten en achter het stuur van een auto kropen. Geraldine was een voorbeeld voor hen en haar fans werden Gerry-flappers genoemd. Ik vind het mooi om in mijn boeken de tijdgeest te vangen. Daarnaast komen natuurlijk ook universele en altijd actuele thema's als ambitie, vriendschap, verraad en liefde aan bod.''