Volledig scherm
PREMIUM
Tijs van den Brink bij het gezin waarbij hij logeerde. © EO

'Ik wil niet leven in land waar moslims in de meerderheid zijn'

Tijs van den BrinkEO-presentator Tijs van den Brink is vanaf vandaag drie weken lang te zien met zijn tv-programma Tijs en de Ramadan. Hiervoor vastte hij zelf twee dagen mee bij een moslimgezin. ,,Het Marokkaanse gezin was fijn, maar in de moslimgemeenschap heb ik ook geluiden gehoord, die ik niet fijn vind.”

Volledig scherm
Tijs van den Brink met hele Marokkaanse gezin. © EO

In de driedelige reeks maakt Tijs van den Brink een reis door de Nederlandse moslimgemeenschap. Hij vast mee met het moslimgezin, maar bezoekt ook prominente en minder prominente moslims in Nederland. Zo vraagt hij voor zijn journalistieke zoektocht in de eerste aflevering advies aan Anne Dijk, een domineesdochter die moslim is geworden. Haar advies: ,,Stel je nederig op.”

Waarom ben je dit gaan doen?
Tijs van den Brink: ,,Ik wilde het gesprek aan gaan. Bij onze achterban en in de samenleving wordt heel verschillend gedacht over de islam. Ik dacht dat meedoen aan de ramadan zou helpen om die vragen te stellen."

Was het zwaar?
,,Het viel me mee. Het lastigste is nog dat je tussen 22.00 uur en 3.30 uur eigenlijk drie keer moet eten. Dat red je niet. En dan met volle maag gaan slapen. Het is vermoeiend als je overdag gewoon moet werken."

Hoe waren de twee dagen bij het gezin?
,,Heel goed, alleen in het laatste half uur heb ik een fout gemaakt. Tijdens het koken, proefde ik per ongeluk met mijn vinger van het eten om de smaakverhouding te controleren. De Marokkaanse vrouw die naast me stond slaakte een ijselijke kreet: ‘Wat doe je nou?!’ Uiteindelijk moesten we allemaal heel hard lachen. Ik deed het echt onbewust. Normaal moet je dan een dag inhalen, maar dat hoefde van deze mensen niet."

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

  • A Star is Born (14%)
  • Black Panther (8%)
  • Bohemian Rhapsody (56%)
  • BlacKkKlansman (2%)
  • Green Book (7%)
  • The Favourite (4%)
  • Roma (7%)
  • Vice (1%)
6664 stemmen