Volledig scherm
Ilja Gort. © ANP

Ilja Gort staakt juridische stappen tegen parfumbedrijf om plagiaat

De juridische stappen van wijngoeroe Ilja Gort tegen Tulpp Dutch Perfume zijn van de baan. De twee partijen hebben een verklaring getekend waarin zij geen bedreiging zijn voor elkaar. Het parfumbedrijf met de tulpennaam zou in de ogen van Gort ‘plagiaat’ hebben gepleegd.

Gorts wijnkasteel in Frankrijk heet Chateau la Tulipe de la Garde. ,,Je mag je niet inschrijven op een merk dat niet van jou is. En dan heb je niet zozeer een probleem met mij, maar simpelweg met de wet”, stelde Gort die een merkbewakingsbureau inschakelde om Tulpp Dutch Perfume aan te schrijven. Daar was de schrik deze zomer groot toen Gort dreigde met juridische stappen.

Drie maanden later is de opluchting groot bij eigenaar Wilma Hendrix en haar dochter. ,,We hebben een zogeheten co-existentieverklaring getekend, waarbij we allebei hebben aangegeven niet in elkaars vaarwater te zitten. We hebben allebei tulp-gerelateerde artikelen en kunnen gewoon naast elkaar bestaan. Kort gezegd gaat Chateau la Tulipe de la Garde geen parfum maken en wij geen wijn. Overigens waren wij dat al niet van plan”, stelt Hendrix die de parfumlijn inmiddels uitbreidde met geurkaarsen en sieraden.

Quote

Ik vond het bijzonder dat zo’n groot bedrijf als Chateau la Tulipe de la Garde zich bedreigd voelde door een kleine start-up, als wij

Wilma Hendrix

,,We kunnen beter geld stoppen in uitbreiding dan procedures”, vervolgt Hendrix. ,,Ik heb steeds gezegd: de tulp is van iedere Nederlander, daar kun je geen recht op claimen. Laten we elkaar ondernemersvrijheid gunnen. Ik ben blij dat dat ook gaat gebeuren. Ik vond het wel bijzonder dat zo’n groot bedrijf als Chateau la Tulipe de la Garde zich bedreigd voelde door een kleine start-up, als wij”, aldus Hendrix die hoopt Ilja Gort zelf snel de hand te schudden.

,,De onderhandelingen verliepen nu via de kasteelmanager, maar binnenkort staat het MKB-ondernemerscongres op het programma. Dan komt Ilja Gort naar Nederland. Wellicht dat we elkaar dan kunnen ontmoeten.‘’