Prins Andrew
Volledig scherm
Prins Andrew © EPA

In opspraak geraakte Prins Andrew heeft stille verjaardag, klokken wel geluid

De Britse prins Andrew zou vandaag op zijn zestigste verjaardag met een groot feest bevorderd worden tot admiraal. In heel het land zou de vlag uit gaan. Het bleef echter bij een diner met zijn gezin in de Royal Lodge, zijn woning in het park van Windsor Castle. Dit vanwege zijn vriendschap met de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die van seksueel misbruik werd beschuldigd en vorig jaar, na te zijn gearresteerd, een einde maakte aan zijn leven.

Alleen de klokken van Westminster Abbey luidden vandaag ter ere van de Britse prins  Andrew. Dat kon doorgaan omdat de abdij onder het gezag van zijn moeder de koningin staat. De abbey houdt deze traditie in ere ondanks de controverse rond de hertog van York. De prins is uitgerangeerd; hij legde in november zijn koninklijke functies neer en de meeste goede doelen waarvan hij beschermheer was, hebben hem afgedankt. 

Andrew kreeg vandaag op sociale media nog wel de gelukwensen van zijn moeder Elizabeth en zijn ex-vrouw Sarah. Het grote feest dat de koningin zou organiseren in Buckingham Palace ging niet door. Het was de bedoeling dat daar vertegenwoordigers voor werden uitgenodigd van de organisaties waaraan Andrew was verbonden. In heel het land zou de vlag uit gaan om zijn verjaardag te vieren en hij zou bevorderd worden tot admiraal.

Gedwongen seks

Andrew kwam onder vuur te liggen vanwege zijn banden met de voor seksueel wangedrag veroordeelde Jeffrey Epstein. De Amerikaanse miljardair werd vorig jaar dood aangetroffen in zijn cel, waar hij zat in afwachting van een nieuwe rechtszaak. Hem werd onder meer misbruik en mensenhandel met minderjarigen ten laste gelegd. Een van de slachtoffers van Epstein claimt ook gedwongen seks te hebben gehad met prins Andrew.

De zoon van koningin Elizabeth heeft volgens de Amerikaanse aanklagers totaal niet meegewerkt aan het onderzoek, meldde de openbaar aanklager in de zaak Epstein vorige maand. In een poging alle verdenkingen te ontzenuwen besloot Andrew vorig jaar een interview te geven aan de BBC om tekst en uitleg te geven.

Het vraaggesprek verliep desastreus en de hertog van York moest uit al zijn functies terugtreden. Er waren vanmorgen dan ook niet de gebruikelijke felicitaties op de accounts van de prinsen Charles, William en Harry.