Volledig scherm
Ettore Scola © afp

Italiaanse regisseur Ettore Scola (84) overleden

De Italiaanse regisseur Ettore Scola is dinsdagavond in een ziekenhuis in Rome overleden. Hij is 84 jaar geworden. De krant la Repubblica noemde hem dinsdagavond ,,de laatste grote meester van de Italiaanse komedie''.

Zijn eerste komedie, Se permettete parliamo di donne (1964), gaat over een oer-Italiaans thema: het versieren van vrouwen. Internationale bekendheid verwierf Scola in 1974 met C'eravamo tanto amati, een drama over oorlog, bevrijding en liefde.

Scola's Una giornata particolare (1977) leverde acteur Marcello Mastroianni een Oscarnominatie op. Scola's laatste grote succes was La famiglia (1987), een portret van een familie tegen de achtergrond van de Italiaanse geschiedenis van de twintigste eeuw.

Italiaanse typetjes
Scola wist in zijn films feilloos typetjes neer te zetten die het leven in Italië in de 20ste eeuw kenmerkten: de playboys, de linkse intellectuelen die discussiëren in cafés, de gediscrimineerde homoseksueel, de met de belasting sjoemelende kruidenier en de huisvrouw die gebukt gaat onder de onderdrukkende houding van haar fascistische echtgenoot.

Scola was ook politiek actief. In 1989 zou hij minister van Cultuur zijn geworden, als de Italiaanse Communistische Partij (PCI), de grootste communistische partij van het Westen, de verkiezingen had gewonnen. Toen mediamagnaat Silvio Berlusconi begin jaren 90 het politieke toneel betrad, ging Scola in 'staking': hij zou geen films meer maken zolang de 'charlatan' aan de macht was.