Volledig scherm
De Vlaamse regisseur Ivo van Hove. © ANP Kippa

Ivo van Hove wint prestigieuze Nederlandse staatsprijs

De Vlaamse theatermaker Ivo van Hove heeft de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs 2019 gewonnen, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Van Hove ontvangt de prijs voor ‘zijn grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland’. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

De uitreiking aan het ‘uitzonderlijk theatergenie’ vindt plaats op woensdag 25 september 2019 in de Ridderzaal. ,,Ivo van Hove heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan”, schrijft de jury.

Van Hove regisseerde onder meer de musical Lazarus, die hij met wijlen David Bowie maakte. Komend theaterseizoen verschijnen Freud en Wie heeft mijn vader vermoord onder zijn regie op de planken. In 2020 gaat in New York zijn versie van The West Side Story op Broadway in première. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in La menagerie de verre van Tennessee Williams. Op zondag 1 september is Ivo van Hove de zesde en laatste Zomergast op NPO 2. 

Eerder ontvingen onder anderen Pierre Audi, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Rem Koolhaas deze prestigieuze prijs.