Volledig scherm
Ja Rule en Billy McFarland © Netflix

Ja Rule ontloopt gevangenisstraf in zaak mislukte Fyre Festival

Ja Rule (43) komt niet achter slot en grendel te zitten. De rapper organiseerde in 2017 het Fyre Festival, dat uiteindelijk faliekant mislukte. De rechter oordeelde vandaag dat Ja Rule niet wordt vervolgd, omdat hij geen specifieke beloftes heeft gedaan die hij niet is nagekomen. Dat meldt Bloomberg.

Fyre moest een elitair muziekfestival worden waar rijke millennials op een tropisch eiland konden feesten met topartiesten en modellen. Het werd een grindterrein met noodtenten zonder voldoende eten en drinken. De organisatoren bliezen het evenement af toen de festivalgangers teleurgesteld het eiland op kwamen. Vlak voor de officiële opening, maar nádat Amerikanen tot tienduizenden dollars hadden betaald voor kaartjes.

Ja Rule, die het feest samen met zakenman Billy McFarland organiseerde, beloofde de bezoekers dat het feest zelfs het beroemde festival Coachella zou overtreffen. ‘Coachella x 1000’, schreef de rapper onder meer op sociale media. Ondanks die uitspraken oordeelde de rechter in New York vandaag dat Ja Rule niet wordt vervolgd. Hij stelde dat de opmerkingen van Ja Rule sowieso al niet geloofwaardig genoeg waren om voor waarheid aan te nemen.

Naast Jeffrey Atkins, de echte naam van Ja Rule, is ook de marketingchef Grant Margolin vrijgesproken.

Vervolg

De zaak werd aangespannen door een groep gedupeerden, die voor duizenden euro's aan tickets hadden gekocht. Hun advocaat, Mark Geragos, claimt dat het organiserende drietal allang wist dat het festival een flop zou worden. Ook zouden ze het half-Nederlandse topmodel Gigi Hadid hebben gewaarschuwd niet naar het feestje toe te komen.

Ja Rule en Grant Margolin zijn dan wel vrijgesproken, toch zit in ieder geval een van de organisatoren achter de tralies. Zakenman Billy McFarland werd veroordeeld tot zes jaar celstraf voor fraude. Dat weerhoudt hem er echter niet van om aan een tweede editie van het Fyre Festival te werken. Hij schrijft momenteel een boek over het mislukte feest, waarin details staan die nog niet eerder naar buiten zijn gebracht.

  1. Van alleenstaande vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?
    PREMIUM

    Van alleen­staan­de vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?

    Van de liefdevolle alleenstaande vader van vijf, naar ‘de man van die donatie’. De 37-jarige Rotterdammer Jay Lopez, liefkozend Papa Jay genoemd, kreeg vorig jaar een cheque van ruim 94.000 euro overhandigd door een fan van het tv-programma Een Huis Vol. Dat leverde niet alleen financiële rust, maar ook veel jaloerse blikken en afgunst op. Toch is híj niets veranderd. Papa Jay predikt nog altijd (zelf)liefde, dankbaarheid en zelfstandigheid.