Volledig scherm
Klaas van Kruistum © Michel Schnater

Jaarlijkse gekte rond 'Wie is de Mol?' breekt vanavond weer los

De jaarlijkse gekte rond ‘Wie is de Mol?’ breekt vanavond weer los. Waar moeten we op letten om de meesterbedrieger in het vizier te krijgen? Ex-deelnemers geven antwoord op de vraag: wat maakt een perfecte Mol?

Volledig scherm
Vivienne © Angelo Blankespoor

,,Iemand die zonder al te veel stress de boel bij elkaar weet te liegen’’, zegt Kim Pieters. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet de actrice die in 2010 zelf de Mol was. Ze werd uiteindelijk ontmaskerd door winnaar Frits Sissing. ,,Dicht bij mezelf blijven, dat werkte voor mij het beste. Ik wist dat ik een heel fanatieke en enthousiaste kandidaat zou zijn geweest, dus zo heb ik het spel ook gespeeld.’’

Je hebt onopvallende Mollen die zichzelf bewust afzijdig houden van de groep, je hebt ze van het fanatieke soort dat zich eerder als geldwolf dan als saboteur gedraagt en er zijn ‘onhandige’ Mollen die net doen alsof ze geen idee hebben hoe het spel te spelen.

De laatste jaren lijken de fraudeurs zich een beetje in alle categorieën te bewegen, zoals Klaas van Kruistum twee jaar terug. ,,Volgens mij moet je toch zoveel mogelijk jezelf zijn, dan hoef je het minst te faken. Ik vind het prettig het iedereen naar de zin te maken in een groep, dus dat deed ik. En dan is het leuk als je ook nog wat geld uit de pot weet te houden. Dat was min of meer mijn strategie.’’

Bedriegers

Volledig scherm
Kim Pieters © Hollandse Hoogte

Van Kruistum noemt, net als veel ex-deelnemers en ‘Molloten’, Milouska Meulens een van de meest gedenkwaardige bedriegers. Iedereen was in 2006 met stomheid geslagen toen zij als Mol uit de bus kwam rollen.

,,Ze deed zichzelf echt anders voor dan ze was. Als een ellendige, ietwat dommige vrouw. Zo’n rol kan ik niet spelen, dus koos ik een andere strategie. Dan nog, eenmaal in het spel blijkt alles een stuk gecompliceerder. Je moet vaak ter plekke improviseren. En iedereen speelt het op het scherp van de snede. De Mol heeft geen adempauze, je elastiek wordt flink opgerekt.’’

Vivienne van den Assem ging in 2009 met de geldpot naar huis na het aanwijzen van Jon van Eerd als Mol. ,,Follow the money, ofwel: wie brengt hoeveel geld in het laatje? Maar het is toch voornamelijk intuïtie, want elke Mol heeft zijn eigen tactiek. Dennis Weening (de Mol van 2008, red.) vond ik bijvoorbeeld heel verrassend, omdat hij zo’n flapuit was. Zo joviaal en gezellig dat je niet bedacht dat hij wel eens dubbelspel kon spelen.’’

Zowel Kim Pieters, Klaas van Kruistum als Vivienne van den Assem noemen één eigenschap die een Mol moet bezitten: lef. Mollen zijn constant bang om door de mand te vallen. Een goede Mol weet dat perfect te verbergen.

Wie is de Mol?, vanavond, 20.30 uur, NPO 1

Stoomcursus Mol

Een groep bekende Nederlanders kan geld verdienen met het uitvoeren van opdrachten. Een van hen probeert, zonder zich kenbaar te maken, de boel te saboteren. Deze Mol wil de geldpot juist zo leeg mogelijk hebben. Elke aflevering eindigt met ‘de test’ waarin alle kandidaten vragen moeten beantwoorden over de identiteit van de Mol (bijvoorbeeld of de Mol een man of een vrouw is). Bij het inzetten van een joker wordt een fout antwoord goed gerekend. Wie een vrijstelling inzet (soms te winnen bij een opdracht), is gevrijwaard van de test. Tijdens ‘de executie’ zit presentator Art Rooijakkers met een laptop tegenover de kandidaten die zojuist de test maakten. De kandidaat met de meeste foute antwoorden ziet een ‘rood scherm’ en moet het spel verlaten. Wie een ‘groen scherm’ ziet, mag blijven. De Mol blijft sowieso in de race, door voorkennis, maar speelt het spelletje mee. Uit de finale rolt een winnaar (de geldpot is voor hem of haar), een verliezer en natuurlijk... de identiteit van de Mol.

 1. Echtgenoot Amanda Balk weer vrij

  Echtgenoot Amanda Balk weer vrij

  De man van realityster Amanda Balk is onder voorwaarde van een meldplicht bij de reclassering en elektronisch toezicht weer vrij. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag heeft dat bevestigd aan RTL Boulevard. De 44-jarige Stavros T. werd in september vorig jaar gearresteerd op verdenking van het telen van zeer grote hoeveelheden hennep in een drietal woningen in Wassenaar, diefstal van elektriciteit en het witwassen van drugsgeld door er juwelen mee aan te schaffen.

Poll

De perfecte songfestivalpresentator is:

De perfecte songfestivalpresentator is:

 • Jan Smit (20%)
 • Eva Jinek (10%)
 • Chantal Janzen (24%)
 • Martijn Krabbé (10%)
 • Cornald Maas (3%)
 • Paul de Leeuw (5%)
 • Linda de Mol (5%)
 • Doutzen Kroes (10%)
 • Humberto Tan (8%)
 • Romy Monteiro (5%)
38461 stemmen