Jan Kooijman houdt het netjes tijdens naaktshoot

VideoEen imposant naaktportret van acteur-presentator Jan Kooijman (34) prijkt sinds dinsdag op maar liefst 1800 Nederlandse abri's. Op de foto vraagt de BN'er - met een schalkse glimlach en de gespierde torso van een afgetraind olympiër - aandacht voor het Prinses Beatrix Spierfonds: een organisatie waarvoor de voormalig Scapino Ballet-danser sinds 2013 ambassadeur is. De blootposter blijkt nu al een geliefd verzamelaarsobject. ,,Het zou wel heel merkwaardig zijn als ik straks uit een bushokje word gesloopt''.

Volledig scherm
© PR
Quote

Voor mijn kinderen is dit niks bijzonders, want ik loop thuis regelmatig in mijn blote kont door het huis

Jan Kooijman
Volledig scherm
© PR

De periode voor de fotoshoot heeft Jan Kooijman zijn lijf maandenlang extra aandacht gegeven. ,,Ik ben door mijn achtergrond als danser 'verslaafd' geraakt aan bewegen. Fitnessen en tennissen doe ik altijd al graag, maar speciaal voor het goede doel heb ik de trainingsfrequentie flink opgeschroefd''. Op de levensgrote poster, gemaakt door fotograaf-regisseur Carli Hermès, is het eindresultaat van zijn gezwoeg met gewichten en crosstrainers te zien. ,,Wat je ziet is honderd procent echt. Mijn spieren zijn niet stiekem opgeblazen met een fotobewerkingsprogramma. Dat kon trouwens ook niet, want er is ook een filmpje van me gemaakt waarin ik in vol ornaat te zien ben terwijl ik allerlei bewegingen improviseer. Achteraf had ik dagenlang spierpijn. Trouwens: een video is lastig te manipuleren''.

Voorkant
Jan Kooijman hoefde niet lang na te denken voordat hij instemde met de naaktshoot. Maar hij stelde wel een duidelijke grens. ,,Frontaal bloot wilde ik absoluut niet, want dat zou alleen maar afleiden van de boodschap die het Prinses Beatrix Fonds wil uitdragen''. Dan, lachend: ,,Daarbij komt: een penis laat zich nu eenmaal lastig op beeld choreograferen''.

Zijn vrouw Henna Lee vond zijn verschijning in de campagne geen enkel probleem. Ook het feit dat  hun dochtertjes Ava (bijna 1 jaar) en Logan (4) op straat een naakte papa zouden zien, vormde geen enkel obstakel. ,,Voor die twee is zoiets niks bijzonders, want ik loop thuis regelmatig in mijn blote kont door het huis''.

Quote

Ik heb de afgelopen jaren veel patiënten gesproken en heb diep respect voor hun veerkracht en de kracht die ze vinden om, ondanks fysieke tegensla­gen, nog zo positief in het leven te blijven staan

Jan Kooijman
Volledig scherm
© ANP

Reacties
Het idee achter de campagne is het kweken van begrip voor mensen die een spierziekte hebben en het vergroten van kennis over dat onderwerp. ,,Natuurlijk zal mijn beeltenis reacties oproepen. Mensen staan er letterlijk bij stil en praten erover. Op zo'n moment gebruikt de toeschouwer al dan niet bewust zijn of haar spieren. Voor mensen met een spierziekte kan de geringste beweging de grootste opgave zijn. Ik hoop dan ook met het portret en het filmpje te benadrukken dat goed werkende spieren een voorrecht zijn en zeker geen vanzelfsprekendheid''.

Jan liep, zo zegt hij, tijdens het voorbereiden van de campagne aan tegen een in zijn ogen merkwaardige paradox. ,,Toen ik nog danser was pushte ik mijn lichaam tot het uiterste om optimaal te kunnen presteren. Regelmatig had ik blessures waarvan ik behoorlijk chagrijnig en verdrietig kon zijn. Op zo'n moment, als iets misgaat, ben je je opeens bewust van je lijf. In mijn geval waren de klachten van voorbijgaande aard. Maar mensen met een spierziekte moeten er de rest van hun leven mee dealen. Ik heb de afgelopen jaren veel patiënten gesproken en heb diep respect voor hun veerkracht en de kracht die ze vinden om, ondanks fysieke tegenslagen, nog zo positief in het leven te blijven staan''.

Volledig scherm
© PR
Quote

Frontaal bloot wilde ik absoluut niet, want dat zou alleen maar afleiden van de boodschap. Daarbij komt: een penis laat zich nu eenmaal lastig op beeld choreogra­fe­ren

Jan Kooijman

Beatrix
De nieuwe publiekscampagne van het Spierfonds begint donderdag tijdens een bijeenkomst in Scheveningen. Daar zal ook prinses Beatrix als oprichtster van de organisatie bij aanwezig zijn. Jan Kooijman is 'lichtelijk gespannen' voor zijn ontmoeting met de voormalige koningin. ,,Ik heb haar al vaker de hand mogen schudden, maar deze keer is het toch een tikkeltje anders. Met de foto en het filmpje geef ik me letterlijk een beetje 'bloot' aan haar. Ik denk dat ze dat wel zal waarderen''.

Behalve de campagne is Jan druk met tv-programma's. Hij geniet nog na van twee succesvolle seizoenen 'Levenlang Met Dwang' en één goedbekeken seizoen 'Buitenlandse gevangenissen, Hollanders in de cel'. En hij is momenteel te zien in een nieuwe reeks van de serie 'Bluf'. ,,Het was een superdruk jaar'', blikt hij met genoegen terug. ,,Het is nu even iets rustiger, waardoor ik meer aandacht kan geven aan mijn gezin en het goede doel. Maar stilzitten doe ik eigenlijk nooit. Dat ligt  niet in mijn aard. Als voormalig danser moet en zal ik altijd in beweging blijven. Gelukkig kan ik dat nog. Afkloppen! En daarom is het zó belangrijk om aandacht te genereren voor het Beatrixfonds. Je lijf of spieren kunnen je zomaar in de steek laten. Dat weten ruim 200.000 Nederlanders die een spierziekte hebben. Ik ga graag netjes en waardig uit de kleren om dat te onderstrepen en geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek en verbetering van de kwaliteit van leven van die patiënten''.

Smaakvol
Hij weet inmiddels, door programma's als 'Levenslang',  dat het nadrukkelijk inzoomen op voor menigeen onbekende ziektes, iets teweeg kan brengen in de maatschappij. ,,Dat programma over dwangstoornissen leidde tot een ware stortvloed reacties. Veel mensen hadden geen flauw idee dat er therapieën bestonden voor dergelijke aandoeningen. Met dat programma hebben we aandacht een bewustwording veroorzaakt. En ik hoop dat dat ook zal gebeuren met mijn blootfoto. Een intiem portret dat, als zeg ik het zelf, realistisch, confronterend en toch smaakvol is''.

Volledig scherm
Jan Kooijman en musicalacteur René van Kooten ontmoetten prinses Beatrix vorig jaar op een bijeenkomst van het Spierfonds. © ANP