Volledig scherm
Gisteren presenteerde Jan Smit nog de loting van het Songfestival samen met Chantal Janzen © EPA

Jan Smit moet weer verplicht rust nemen: ‘Voorlopig alleen songfestival’

Jan Smit richt zich voorlopig enkel op het Eurovisie Songfestival. De zanger ging gisteren na een rustpauze van twee maanden weer aan het werk, maar live-concerten zijn nog te veel gevraagd.

De Volendammer schrapte in november en december alle afspraken uit zijn agenda omdat hij kampte met een keelaandoening en te veel hooi op zijn vork had genomen. ‘Ik heb mezelf in november publiekelijk teruggetrokken omdat ik zowel fysiek als mentaal niet meer optimaal in staat was om op te kunnen treden of programma's te presenteren. Sinds die tijd heb ik contact met een aantal specialisten om te praten over de rollercoaster die mijn leven de afgelopen 23 jaar heeft gedomineerd. Dat proces kost aanzienlijk meer tijd dan ik me aanvankelijk had voorgesteld’, twittert Jan vandaag.

De loting van het Eurovisie Songfestival was gisteren een ‘heel fijn en tevens klein begin om te kunnen wennen aan überhaupt weer 'iets' doen’, aldus Jan. Live-concerten vergen momenteel nog te veel van hem, dus alle reeds geplande shows worden opgeschort. ‘Ik heb maar één lijf en heb gemerkt dat ook ik achteraf gezien toch géén robot blijk te zijn.’

De zanger focust zich de komende tijd enkel op de presentatie van het songfestival in mei. ‘Dat geeft me momenteel de rust die ik nodig heb! Deze intense periode levert me wel ontzettend veel muzikale inspiratie op. Dus nieuwe nummers van een herboren Jan worden zeker géén probleem voor een nieuw te verschijnen album...’

Kijk hier naar de beelden van het startschot voor het songfestival in Rotterdam:

  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”