Volledig scherm
De Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is itgereikt aan violiste Janine Jansen. © ANP

Janine Jansen ontvangt Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is vanavond uitgereikt aan violiste Janine Jansen. Zij kreeg de prestigieuze onderscheiding in de Ridderzaal in Den Haag uit handen van cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

,,Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici", aldus de jury. ,,Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici."

Jansen won al verschillende prijzen, waaronder vier Edisons, de Nederlandse Muziekprijs, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik, de NDR Musikpreis, de Concertgebouw Prijs en de Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award. Zij liet vanavond weten heel blij te zijn met de prijs.

Sterke verbinding

,,De krachtige boodschap die muziek brengt en de sterke verbinding die je met elkaar kunt ervaren, als musicus én luisteraar, is er een die ik met iedereen wil delen", stelt de vermaarde muzikant.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 in het leven geroepen om uitzonderlijk artistiek talent te eren en stimuleren.

  1. President Zuid-Korea: Onderzoek K-Pop-schandaal rond Big Bang-lid Seungri

    President Zuid-Ko­rea: Onderzoek K-Pop-schan­daal rond Big Bang-lid Seungri

    De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil een onderzoek naar het seks- en corruptieschandaal waar een grote K-Pop-ster bij betrokken is. Rond het onderzoek naar Seungri, een voormalig lid van de band Big Bang, zijn volgens de president aanwijzingen van wijdverbreide corruptie onder politie- en belastingmedewerkers naar voren gekomen. President Moon omschrijft de aanwijzingen als ‘schokkend als ze waar zijn’.