Volledig scherm
De Japanse prinses Ayako (R) en haar man Kei Moriya staan na de huwelijksplechtigheid de pers te woord. © REUTERS

Japanse prinses Ayako verliest keizerlijke waardigheid na huwelijk

foto'sPrinses Ayako is vanochtend in de echt verbonden met Kei Moriya. Ze verliest door haar huwelijk, net als een trits Japanse prinsessen eerder, haar keizerlijke status. Ze gaat voortaan als gewone burger, mevrouw Ayako Moriya, door het leven. 

Volledig scherm
Ayako © REUTERS

Haar verandering in status, opgelegd door de huiswetten van het keizerhuis, wordt alleen in het begin verzacht door een mede door de regering bepaalde eenmalige uitkering. De bruid krijgt een afkoopsom mee van 830.000 euro, als een soort compensatie voor het verlies van haar keizerlijke waardigheid. 

Omdat prinses Ayako door haar huwelijk geen deel meer uitmaakt van het keizerhuis, is de bruiloft een bescheiden aangelegenheid waar anders dan bijvoorbeeld eerder dit jaar bij de trouwerijen van prins Harry of prinses Eugenie in Engeland, de familie grotendeels afwezig is. Ayako heeft afgelopen vrijdag al afscheid genomen van keizer Akihito en keizerin Michiko, en even belangrijk, van de keizerlijke voorvaderen in de aan hen gewijde heiligdommen.

Ayako ontmoet haar bruidegom vandaag in het Meji heiligdom in Tokio. Ze draagt voor de plechtigheid een kimono, een zogenoemde kouchiki. Ze wordt in elk geval vergezeld door haar moeder prinses Hisako - ook wel naar de naam van haar in 2002 overleden man prinses Takamado genoemd - en haar nog ongehuwde oudste zus prinses Tsuguko. Niet duidelijk is of de eerder getrouwde zus Noriko aanwezig was.

Huiswetten

Na het uittreden van Ayako bestaat het keizerhuis nog uit 18 leden, inclusief de hoogbejaarde keizer en zijn broer en nog zes huwbare prinsessen. Plannen om de huiswetten te veranderen zijn er echter nog niet. De aanstaande keizerin Masako zou daar ook tegen zijn omdat ze voor haar enig kind prinses Aiko een toekomst buiten de keizerlijke kooi wenst.

De regels rond de keizerlijke status zijn destijds opgesteld door de Amerikaanse bezetter van Japan, die weliswaar geen einde durfde te maken aan de monarchie maar het aantal leden van het keizerhuis wel tot een minimum wilde beperken. Zo werden alle zijtakken van hun status ontdaan en werd de bepaling ingevoerd dat trouwende prinsessen ook buiten de boot zouden vallen, tenzij ze met een prins zouden trouwen. Maar die waren er na de grote schoonmaak niet meer.

Volledig scherm
Ayako droeg een traditionele kouchiki © AP
Volledig scherm
Ayako in een ceremonieel gewaad op weg naar haar bruiloft. © AP
Volledig scherm
Ayako draagt haar kapsel naar de stijl uit de Heian-tijd. © AP

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (53%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
30126 stemmen