Jarige prinses Elisabeth (18) ontroert met eerste speech als Belgische troonopvolgster

Update/videoGroot feest in het Belgische paleis. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, wordt vandaag 18 jaar. Een extra belangrijke verjaardag, want voortaan kan ze volgens de grondwet staatshoofd worden bij onze zuiderburen. 

,,Het land kan op mij rekenen.” Op die manier besloot kroonprinses Elisabeth vandaag haar toespraak in de Troonzaal van het koninklijk paleis in Brussel, waar haar achttiende verjaardag werd gevierd. Nu de prinses meerderjarig is geworden, kan ze ook daadwerkelijk haar vader, koning Filip, rechtstreeks opvolgen als staatshoofd, als dat nodig zou zijn. Elisabeth zou dan de eerste Koningin der Belgen worden.

,,De afgelopen achttien jaar heb ik veel verrijkende momenten gekend. Die hebben mij gemaakt tot wie ik vandaag ben. Achttien worden is een overgang naar meer volwassenheid. Een moment waarop ik stilsta bij alles wat ik heb meegekregen en alle kansen die me zijn geboden. En hierbij voel ik alleen maar dankbaarheid”, zei prinses Elisabeth.

Quote

Achttien worden is een overgang naar meer volwassen­heid.

De prinses bedankte haar familie, haar leerkrachten, en toonde zich ook gelukkig dat het Prinses Elisabethziekenhuis, waarmee ze ‘een speciale band’ heeft, aanwezig is met enkele patiënten. Ook bedankte ze de jongeren die net als haar hun achttiende verjaardag vieren dit jaar voor de boodschap die ze vandaag kwamen brengen, en voor alle andere getuigenissen. ,,Ze geven blijk van een erg heldere kijk op de zaken en stralen ook heel wat wijsheid uit. Ik deel jullie bezorgdheid voor de toekomst, in het bijzonder het klimaat, en het feit dat we daar eensgezind antwoorden op moeten vinden. Ik geloof in de toekomst - omdat ik zie hoe sterk mijn generatie zich daarvoor inzet. Ik deel met jullie dezelfde hoop en dezelfde wil om het verschil te maken.”

De Belgische kroonprinses zei dat ze de stap naar achttien jaar ‘met veel optimisme’ zet. ,,Ik besef dat ik nog veel te leren heb. Daar zal ik me de volgende jaren ook op toeleggen: proberen de wereld beter te begrijpen - en ertoe bijdragen hem te verbeteren, door van mezelf het beste te geven.”

Belangrijke stap

Koning Filip en zijn jarige dochter Elisabeth
Volledig scherm
Koning Filip en zijn jarige dochter Elisabeth © BELGA

Eerder vanochtend gaf haar vader, koning Filip, een speech. ,,Lieve Elisabeth, vandaag word je 18 en we zijn zeer gelukkig om die belangrijke stap in je leven hier samen met jou te vieren”, begon koning Filip vanochtend zijn toespraak in het Nederlands. Vervolgens prees de koning de generatie van zijn dochter, die een ‘scherp inzicht in de maatschappelijke vraagstukken, de klimaat- en milieukwesties waar we voor staan’ heeft. Filip gaf ook aan dat zijn dochter, ‘zoals alle jongeren’, naar vrijheid verlangt. ,,Vrij zijn, op je eigen benen staan en ook je verantwoordelijkheid nemen. Je openstellen voor de ander, voor het onverwachte, voor het onbekende. Het is geloven in jezelf, maar ook: je beperkingen aanvaarden en je fouten erkennen. Vrij zijn, dat is je leven omarmen en richting geven.”

,,Je mama en ik zijn heel blij dat je onze dochter bent”, ging Filip verder in het Frans. ,,We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat. Wees niet bang voluit voor het leven te gaan, de uitdagingen aan te gaan. Die bieden zoveel kansen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Je hebt zoveel uitstraling, zoveel kwaliteiten. Ik weet zeker dat je de mensen rondom jou geluk zult brengen.”

Kwaliteiten

Niet alleen haar vader, ook een overgrote meerderheid van de Belgen heeft vertrouwen in Elisabeth als koningin. Negen op de tien Belgen hebben minstens evenveel vertrouwen - of zelfs meer - in haar als in haar vader koning Filip. Dat schrijft het Nieuwsblad op basis van een enquête onder ruim 1800 Belgen.

Overigens vindt slechts 55 procent van de Belgen dat de monarchie moet blijven voortbestaan. Dat zijn vooral ouderen, blijkt uit het onderzoek. Hoe jonger de ondervraagden, hoe dunner de aanhang wordt. Ook is er een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. In het noorden is 49 procent voorstander van het koningshuis, terwijl in het zuiden nog 62 procent voor is.

(lees verder onder de foto)

Koning Filip zette zijn dochter in de tuinen van Laken op de foto voor een speciale postzegel ter ere van haar achttiende verjaardag.
Volledig scherm
Koning Filip zette zijn dochter in de tuinen van Laken op de foto voor een speciale postzegel ter ere van haar achttiende verjaardag. © BELGAONTHESPOT

Eerste missie

In juni nam prinses Elisabeth in Kenia deel aan haar eerste officiële bezoek aan het buitenland, samen met haar moeder, koningin Mathilde. De twee bezochten met Unicef het op een na grootste vluchtelingenkamp in het noordwesten van het land, net als een sloppenwijk niet ver van hoofdstad Nairobi. Daarna ontmoetten ze een Masai-gemeenschap.

De jonge Hertogin van Brabant sprak toen voor het eerst met journalisten. Ze zei dat ze ‘diep onder de indruk’ was van de omstandigheden waarin de kinderen in het kamp van Kakuma opgroeiden. ,,Ze zijn nog zo klein en fragiel, maar hadden toch al zoveel trauma’s meegemaakt in hun leven. Verder was ik ook heel geraakt door de meisjes van mijn leeftijd die ik heb ontmoet, omdat ze zo’n moeilijk leven hebben gehad en zulke moeilijke situaties hebben beleefd. Maar toch tonen ze nog steeds zoveel moed en doorzettingsvermogen”, zei ze.

(lees verder onder de foto)

De kroonprinses in Kenia
Volledig scherm
De kroonprinses in Kenia © BELGA

Nieuwe portretten

Omdat haar verjaardag zo’n belangrijk moment is voor de Belgen, heeft hun Koninklijk Huis nieuwe foto’s van de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde gedeeld. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Michel Gronemberger in het ouderlijk huis van de prinses, het kasteel van Laken. De kiekjes tonen de twee ‘gezichten’ van de tiener: Elisabeth als toekomstige koningin en als studente. Op een foto daalt ze de trappen van het kasteel af in een koningsblauwe galajurk, op de andere foto zit Elisabeth op een bureau en draagt ze een jeans met daaronder witte sneakers. In haar hand heeft ze een oud fotoalbum waarin een foto te zien is van haar vader Filip als peuter. Voor de laatste foto poseren de twee samen, waarbij Elisabeth een felrode jurk draagt.

Elisabeth poseert met dansers die optraden op haar verjaardagsfeest
Volledig scherm
Elisabeth poseert met dansers die optraden op haar verjaardagsfeest © REUTERS
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA
Prinses Mathilde met de pasgeboren Elisabeth in 2001.
Volledig scherm
Prinses Mathilde met de pasgeboren Elisabeth in 2001. © REUTERS
De voltallige koninklijke familie van België is vrijdag aanwezig bij de ceremonie.
Volledig scherm
De voltallige koninklijke familie van België is vrijdag aanwezig bij de ceremonie. © EPA