Volledig scherm
Jermaine Jackson. © epa

Jermaine Jackson: Laat Michael met rust, hij heeft zoveel voor de wereld gedaan

Volgens Jermaine Jackson, de 64-jarige broer van Michael Jackson, is de inhoud van de controversiële documentaire over zijn broertje niet waar. In Leaving Neverland beweren James Safechuck en Wade Robson dat ze als kinderen door de popster zijn misbruikt.

Volledig scherm
Michael Jackson in 2002. © AFP

Jermaine laat ITV Good Morning Britain weten: ,,Op Neverland waren slaapfeestjes en er waren meisjes die met hun ouders films keken en koekjes aten. Laat deze man rusten, hij heeft zo veel voor de wereld gedaan. We leven in een tijd waarin mensen alles kunnen zeggen en dat alles als de waarheid wordt beschouwd.’’

Ook haalt Jermaine een eerdere rechtszaak over zijn broertje uit 2005 aan. Opvallend is dat Robson daarin als getuige optrad en onder ede vertelde - in tegenstelling tot zijn beweringen nu - dat Michael hem niet had misbruikt. ,,Michael werd berecht en is daarvoor vrijgesproken. Er was geen bewijs, er was helemaal niets. Ik vertel je dit: onze familie is alle aandacht zat.’’

Kalmeren

De vier uur durende documentaire waar het allemaal om draait ging vorige week in première op het Sundance Film Festival en werd door het publiek als schokkend ervaren. Wade Robson en James Safechuck stellen ‘wel degelijk’ te zijn betast door de King of Pop. De feiten zouden zich hebben afgespeeld toen de jongens 7 en 10 jaar oud waren. 

De emoties liepen zo hoog op dat er in de pauze hulpverleners klaar stonden om de kijkers te kalmeren. ,,Nu tien minuten pauze in de vier uur durende documentaire. Wat je ook dacht te weten, de inhoud van deze documentaire is ijzingwekkender dan je je ooit kan inbeelden. En we zitten nog maar in de helft’’, schreef filmjournalist Kevin Fallon van website The Daily Beast op Twitter.

,,We zijn halverwege de documentaire en ik weet nu al dat ik vierhonderd douches ga moeten nemen om me weer schoon te voelen’’, liet IndieWire-recensent David Erlich weten.

De nabestaanden van Michael veroordeelde Leaving Neverland eerder als een ‘buitensporige en pathetische poging om geld te exploiteren’ over de rug van de zanger, die in 2009 op 50-jarige leeftijd overleed. Volgens regisseur Dan Reed liegen de hoofdpersonen in zijn film niet. ,,Ze werden niet betaald om aan de documentaire mee te werken. Dit is geen verhaal over Michael Jackson, het is een verhaal over seksueel kindermisbruik in twee families die het pad van Michael Jackson kruisten. Het feit dat Michael de misbruiker is, geeft de film een bereik en een relevantie die ik toejuich.’’

Leaving Neverland is binnenkort te zien op HBO. Het is nog niet duidelijk wanneer we de docu in Nederland kunnen bekijken.

Volledig scherm
The Jackson 5 met Jermaine, Michael, Marlon, Tito en Jackie Jackson.