Volledig scherm
Beau van Erven Dorens (l) spreekt in 5 Jaar Later met Jeroen Pauw. © RTL

Jeroen Pauw: Ik ben blij dat mijn moeder dood is

Jeroen Pauw (57) deed dinsdagavond een opmerkelijke uitspraak in de eerste aflevering van 5 Jaar Later op RTL 4. ,,Ik ben blij dat mijn moeder dood is'', zei de talkshowpresentator tegen Beau van Erven Dorens.

Pauw was nu zelf de gast bij de interviewserie die hij zelf opzette. Het gesprek met Van Erven Dorens werd opgehangen aan een oud interview uit 2003. Daarin sprak Pauw met zijn toenmalige vriendin Daphne Bunskoek over het verstoorde contact met zijn moeder, die naar zijn mening te veel aan zijn hoofd zeurde.

,,Dat herken ik nog wel'', zei Pauw nu over de beelden van toen. ,,Hallo jongen, leef je nog?, vroeg ze als ik dan belde. Die ergernis meteen al, dat ik haar te weinig zou bellen. Dat heeft me lang dwarsgezeten'', vertelde Pauw, die nog wel een beter contact kreeg met zijn moeder dan in 2003. ,,Mijn moeder is overleden in jaar twee van het programma Pauw en Witteman (begonnen in 2006, red.). Ik was er bij, samen met mijn twee zussen. 

Opluchting

,,Ik ben blij dat ik er bij was toen mijn moeder overleed, maar ik ben ook wel blij dat ze dood is'', zei Pauw, die sprak van een opluchting. ,,Ik heb het altijd als een steen ervaren; ik moet nog wel even langs mijn moeder. Ik moet. Ik weet dat het heel onaardig klinkt dat ik blij ben dat ze dood is, maar het is mijn eigen moeder, wat kan mij het schelen wat een ander daar van vindt… Ik kreeg altijd een moeilijk gevoel bij haar. Te weinig aandacht, het was nooit goed. De vrienden die ik had deugden niet, de vriendinnen deugden al helemaal niet.''

Omdat Pauws vader niet meer leeft, heeft hij nu alleen nog twee jongere zussen over. ,,Ik zie mijn ene zus vaker dan de andere, maar niet veel. Ik ben geen family man.'' Dat hij zelf niet uit een warm nest komt, heeft er toe geleid dat Pauw zelf nooit kinderen wilde en ook niet warm liep voor een lange relatie. ,,Ik ben rond mijn zeventiende uit ons gezin ontsnapt met de gedachte: dit is wat ik niet wil.''