Volledig scherm
© ANP Kippa

Jeroen van Koningsbrugge slaat voedsel voor 35 jaar in voor ‘einde der tijden’

Cabaretier/ acteur Jeroen van Koningsbrugge (45) denkt dat de wereld ooit ten ondergaat en heeft zich dan ook voorbereid op het scenario dat de economie stopt met draaien. In zijn huizen in Amsterdam en Limburg ligt een voedselvoorraad voor jaren, vertelt hij in de Volkskrant.

Van Koningsbrugge zegt dat het komt door de oorlogsverhalen van zijn opa en oma, die herhaalden dat ze niets te eten hadden. „Daardoor is er bij mij een zaadje geplant. Dat gaat mij niet overkomen, dacht ik. Ik ga zorgen dat, als ik later een gezin heb, dát niet gebeurt. Vandaar dat ik naast mijn huis in Amsterdam, nog in Limburg ook een huisje heb. En een moestuin”, zo stelt hij.

De acteur, die volgend jaar de hoofdrol speelt in de theaterproductie The Great Gatsby, ging vooral voor ‘gevriesdroogde shit’. ,,Dat blijft 35 jaar goed. Verder heb ik de afgelopen negen jaar van alles verzameld. Van vishengels tot zo’n trapding waarmee je energie kunt opwekken. Dat soort rare dingen wil ik gewoon hebben. Het heeft met een soort überverantwoordelijkheid te maken.” De acteur wil niet achteraf denken ‘had ik maar iets gedaan’. „Ik hoop dat ik hartstikke fout zit. Dat het nooit gebeurt, dat het allemaal voor niks is. Alleen denk ik niet dat het voor niks is. En anders kan ik over twintig jaar een paar jaar lang gevriesdroogd eten vreten. Ook niet erg.”

Van Koningsbrugge doet ook uitspraken over 9/11. Hij denkt dat de Amerikanen achter de aanslag op de Twin Towers zitten. „Ik heb er te veel dingen van gezien. Documentaires, maar ook de echte beelden. En daarop zie ik gewoon ontploffinkjes in de raampjes van de Twin Towers”, verklaart hij zijn theorie. In interviews hoorde hij allerlei mensen vertellen: „Ik werkte bij de balie. Drie dagen voor 9/11 mochten wij niet meer op bepaalde verdiepingen in de onderkant van de toren komen. Dat was allemaal afgesloten vanwege onderhoud. Mannen met pakken en koffers liepen in en uit. Precies op die plek is alles ontploft. Dan weet ik zeker dat het niet zomaar gebeurd kan zijn. Alles moest vernietigd worden. Want we moesten allemaal denken dat die vreselijke terroristen het hadden gedaan.”

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (8%)
  • Daphne (5%)
  • Sophia (52%)
  • Emma (35%)
6082 stemmen