Volledig scherm
© ANP

Jet van Nieuwkerk duikt in wereld van obsessief eten

Jet van Nieuwkerk gaat voor de publieke omroep NTR aan de slag. De presentatrice en kookboekenschrijfster verdiept zich voor het nieuwe programma Niet Gezond Meer in de wereld van obsessief eten en extreem veel sporten.

,,Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit?", aldus Jet. ,,Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis? Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goed methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over."

Tien jaar geleden werd gezond eten en sporten voor de dochter van Matthijs van Nieuwkerk zelf een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging ze het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen.

Voor RTL4 presenteerde Jet van Nieuwkerk vorig jaar de serie Foodmakers. Niet Gezond Meer is vanaf 23 mei te zien.