Volledig scherm
Karst van der M. op de set van Thomas en Senior, met acteurs Bart en Lex Goudsmit. © ANP (fotomontage)

Jeugdfilmregisseur Karst van der M. misbruikte kinderen

Jeugdfilmregisseur Karst van der M. (68) heeft in het verleden tientallen kinderen misbruikt en werd daarvoor veroordeeld. De naam van de man van dierenactiviste Lenie 't Hart kwam niet eerder naar buiten, tot nu. Volgens Privé stopte de top van de NCRV het schandaal in de doofpot.

Van der M. werd in de jaren 80 bekend als de maker van de populaire jeugdseries De Zevensprong, Mijn Idee, Thomas en Senior en Kunst en Vliegwerk. Hierin spelen kinderen de hoofdrol.

Privé meldt hoe Van der M. kinderen meenam naar de dierentuin of weekendjes weg met de camper. Daar misbruikte hij ze. Drie van de slachtoffers kregen de regisseur, die in de media vermeld werd als 'een 41-jarige man uit de omgeving Baarn', veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden. De NCRV verbrak vervolgens alle banden met de televisiemaker.

Dwars

,,Toen waren we te jong om te beseffen wat er allemaal gebeurde en hoe dit ons leven zou tekenen’’, laat een van de actrices uit Kunst en Vliegwerk aan het blad weten. ,,Maar het heeft me altijd ongelooflijk dwars gezeten dat hij er met een voorwaardelijke straf vanaf is gekomen.''

Lenie 't Hart (76), die tussen 1971 en 2014 was verbonden aan de zeehondencrèche in Pieterburen, heeft via haar woordvoerder laten weten dat de zaak voor haar is afgedaan. ,,Ik kan niet op deze anonieme beschuldigingen reageren, omdat ik niet weet van wie ze zijn en wat de verwijten zijn. Wat ik wel weet is dat ik er toen niks van wist en er nu ook niks van weet. Karst heeft zijn terechte straf gehad en de zaak is afgedaan. Hij weet dat hij fout is geweest en hij heeft er nog altijd spijt van. Hij is in therapie gegaan, is met filmen gestopt en we hebben een nieuw leven opgebouwd. Dat kon ik natuurlijk alleen maar omdat ik erin geloofde dat het niet opnieuw zou gebeuren. En hij heeft me bezworen dat er nooit meer iets is gebeurd.''

Volledig scherm
Lenie 't Hart. © Marco Hofsté
Volledig scherm
Van der M. in 2012 © ANP
  1. Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt
    PREMIUM
    Angela kijkt tv

    Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt

    Na weer een weekend vol berichten en beelden van gele hesjes en geëtaleerde ontevredenheid was ik toe aan iets leuks. Iets opbeurends. Iets dat instant geluk én hoop brengt. Precies: een zelfgebakken taart. En laat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt nou niet aftrappen met één, maar met 500 baksels van evenzoveel blije, opgewekte landgenoten die al jaren dromen van een eigen beige schort, oftewel een plekje in de baktent van André, Janny en Robèrt. Dus een paar uur in de rij staan kon er ook nog wel bij. Het ging zonder morren, zonder gescandeerde leuzen, zonder zelfs maar hier en daar een partytent te mollen of met een deegroller verhaal te halen bij een kritisch jurylid. Enige dat in een momentje van onoplettendheid sneuvelde was een pina colada-taart. Het beeld van urenlange keukenarbeid in puin op het chique gazon van landgoed Maarsbergen, zonder dat de jury er zelfs maar een blik op had kunnen werpen, was hartverscheurend. Maar de eigenaresse zelf bleef er verbluffend laconiek onder.