Volledig scherm
Jochem Myjer. Fotografie Anne Reitsma. © RV

Jochem Myjers Vijfde is groots

RecensieVogels vormen zijn diepgewortelde passie en in zijn nieuwe voorstelling Adem in, adem uit neemt Jochem Myjer het publiek aan de hand voor een excursie door Nederland Vogelland.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Cabaret: Jochem Myjer
Adem in, adem uit. 

Het is, zoals we van de Leidse cabaretier (40) zijn gewend, bepaald geen trip voor bedaagde vogelaars, maar een expeditie in de hoogste versnelling. Waarbij de reisleider (die, geheel in stijl, uit een kolossaal ei kruipt) zijn hartstocht voor merel, gans, kuifeend en, het hoogste bereikbare, de houtsnip, in alle toonaarden bezingt.


Zoals altijd bij Myjer is zijn liefde voor ‘de gevederde vriend’ slechts aanleiding om talloze zijpaden in te slaan die de toeschouwer naar zijn jongste jaren, de Antillen, de Texelse duinen, de biologische supermarkt, de mondhygiëniste, een rampzalige spaghettimaaltijd met de kinderen en de weerzinwekkende ‘geur van oude mannetjes’ voert.

Het schrijven van Adem in, adem in uit - zijn vijfde volwaardige onemanshow - was, bekende hij, geen gemakkelijke opgave. Zijn vorige show Even geduld aub! was zijn persoonlijkste tot dan toe, waarin hij zijn publiek deelgenoot maakte van zijn ziekte (Myjer had een tumor in het ruggenmerg) en de ingrijpende gevolgen voor hem en zijn gezin.

Nu, twee jaar later, schudt hij zijn verenpak op en brengt hij een ode aan de lente. Aan groei, bloei en nieuw leven, in een spektakelstuk waarmee hij kleinkunstgeschiedenis schrijft.

Armin van Buuren

Quote

Zijn timing doet, zij het enige tempi sneller, denken aan zijn grote held Toon Hermans

In zijn decor laat hij geen technisch snufje onbeproefd. Vogels vliegen af en aan op bewegend beeld en kwetteren tot in de nok van Carré, omlijst door een licht en geluidshow, die zijn vriendschap met dj Armin van Buuren verraadt.

Binnen dat eigentijdse toneelbeeld is er de mooie melancholische cirkelvertelling van de jonge Jochem, die door vader Myjer de liefde voor het vogelrijk krijgt bijgebracht en die traditie - een generatie later - met zijn kinderen voortzet.

Natuurlijk is er het verbale trapezewerk (bij het publieksonderricht Imiteren of tijdens de autorit van de familie Myjer in zijn jeugd), maar zijn grootste in deze productie ligt beslist in zijn timing.

Die doet, zij het enige tempi sneller, denken aan zijn grote held Toon Hermans. Bijvoorbeeld in de scene waarin hij de Nederlandse Antillen per vliegtuig wil verlaten en op een uitgestorven vliegveld met het manusje-van-alles meneer Lopez krijgt te maken. In die sketch is hij onnavolgbaar geestig en groot in zijn vakmanschap.

Wie boodschappen bij Jochem Myjer verwacht kan beter naar Lidl of Plus gaan. Zijn engagement is die van de ongedurige en onhandige druktemaker, vader en echtgenoot. Dicht bij huis en heel herkenbaar.

Met Adem in, adem uit onder regie van zijn vaste spelleider Jos Thie, reikt Jochem Myjer hoog in een voorstelling die kolkt van de energie, een grote grapdichtheid kent en in visuele zin werkelijk uniek is.

Gezien: Carré, 13/10.