Volledig scherm
© Brunopress

John Ewbank beschuldigd van plagiaat

Het nummer dat John Ewbank dinsdagavond in De Wereld Draait Door presenteerde werd in het tv-programma goed ontvangen, maar woensdag is de kritiek niet van de lucht. Het Koningslied van de componist zou verdacht veel lijken op 10.000 Reasons van Matt Redman.

Ewbank wordt op Twitter en YouTube aangesproken op het vermeende plagiaat. De liedjesschrijver beweert zelf dat hij het nummer al acht jaar geleden heeft gecomponeerd. 'Vanavond in DWDD lever ik het bewijs aan', laat hij via Twitter weten.

Hij erkent wel dat de twee nummers overeenkomsten hebben. 'Het lijkt er inderdaad op, maar mijn stuk dateert uit 2005. Ik vond daar gisteren gelukkig de mp3 nog van.' Op de vraag van een Twitteraar of hij daarmee wil zeggen dat Redman zijn liedje heeft gekopieerd, reageert hij ontkennend. 'Nee, maar dat het begin van die twee stukken erg op elkaar lijkt. Dat kan dus gebeuren schijnbaar.'

Ewbank, vooral bekend van zijn samenwerking met Marco Borsato, onthulde dinsdagavond in het tv-programma dat hij is gevraagd het Koningslied voor de inhuldiging te schrijven. Hij liet weten dat de tekst nog niet klaar is, maar speelde al wel een stuk van het nummer op de piano.