Volledig scherm
Joaquin Phoenix bij de première in Venetië © Getty Images

Joker juichend onthaald in Venetië: ‘Lach gaat door merg en been’

PremièreDe langverwachte wereldpremière van Joker, een grimmige filmbewerking over de ultieme tegenstander van Batman, is op het Festival van Venetië onthaald op juichende reacties van pers en publiek. Vooral hoofdrolspeler Joaquin Phoenix wordt in de meeste recensies de hemel ingeprezen en getipt als Oscarkandidaat.

Phoenix speelt de Joker, een psychopaat die wordt voorgesteld als het slachtoffer van een harteloze maatschappij, met een ongekende intensiteit. De acteur, die eerder Johnny Cash speelde in het bekroonde Walk The Line, heeft de Joker een onbedwingbare lach meegegeven die door merg en been gaat en na het zien van de film nog lang naklinkt. Phoenix viel veel kilo’s af om zijn rol te spelen en oefende maandenlang om de maniakale lach van de Joker onder de knie te krijgen.

,,Tijdens het draaien hebben Joaquin en ik de rol van Joker vrijwel dagelijks zien veranderen. Elke keer kwam er een nieuwe nuance bij”, aldus regisseur Todd Phillips. Hij stelt daarom een andere, meer uitgediepte Joker voor dan onder anderen door Jack Nicholson en Heath Ledger in de bekende Batmanfilms is gespeeld.

,,Wij geven hem een eigen verleden, waar in de vorige films weinig tot niets mee is gedaan. Wij wilden geen gebruikelijke superheldenfilm maken. Het is ook geen politieke film geworden, hoewel bepaalde gebeurtenissen, zoals het contrast tussen rijk en arm in de grote stad en de groeiende onvrede die daaruit voorkomt, wel heel actueel lijken. Maar daar hebben wij bij het schrijven niet aan gedacht.”

  1. Vitiligomodel Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Vitiligomo­del Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Het Canadees-Jamaicaanse supermodel Winnie Harlow (25), wereldberoemd sinds ze met haar opvallende huidaandoening vitiligo (depigmentatie) meedeed aan America's Next Top Model, heeft een golf kritiek over zich heen gekregen nadat ze op sociale media had geklaagd over een vliegtripje. Ze moest daarbij tussen ‘gewone’ economy class-passagiers zitten. ‘Ik vlieg altijd business class en ben dit totaal niet gewend.’