Volledig scherm
De Amerikaanse regisseur Todd Phillips (L), geflankeerd door acteur Joaquin Phoenix, met in zijn handen de Gouden Leeuw. © AFP

Joker wint Gouden Leeuw van Filmfestival Venetië

De Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het 76ste Filmfestival van Venetië is toegekend aan de Amerikaanse misdaadfilm Joker, waarin Joaquin Phoenix een formidabele vertolking geeft van de schurk uit de Batmanstrips.

Regisseur Todd Phillips had van tevoren geëist dat zijn film in de competitie van het oudste filmfestival ter wereld werd opgenomen. Zijn gok en zelfvertrouwen pakte dus goed uit.

De prijs lag in de lijn der verwachtingen, gezien de razend enthousiaste reacties die Joker in Venetië kreeg van pers en publiek. Ook Joaquin Phoenix die de titelrol speelt werd geprezen, maar hij greep naast de prijs als Beste Acteur. Die prijs ging naar de Italiaanse acteur Luca Marinelli voor zijn hoofdrol in het drama Martin Eden, een verfilming van de gelijknamige roman van Jack London, over een man die ondanks gebrek aan educatie een beroemd schrijver wordt.

De meest verrassende toekenning van de avond ging naar Roman Polanski, die de Speciale Juryprijs (de zilveren medaille) kreeg voor zijn film J’Accuse. Zijn vrouw, actrice en hoofdrolspeelster Emmanuelle Seigner, nam de prijs in ontvangst. Polanski reisde niet naar Italië af, bang om uitgeleverd te worden aan Amerika, wegens een oude verkrachtingszaak. Juryvoorzitter Lucrecia Martel had bij de opening haar bezwaren tegen de selectie van J’accuse geuit, maar zag kennelijk toch de kwaliteit van de film, over antisemitisme in het Franse leger in het einde van de 19de eeuw.

Overige prijzen:

Bij de actrices ging de prijs naar de Franse hoofdrolspeelster Arina Ascaride uit de film Gloria Mundi.

Tot beste regisseur werd de Zweedse cineast Roy Andersson uitgekozen voor zijn film Om Det Oändliga.

Beste jonge acteur: Toby Wallace (Babyteeth)

Speciale Juryprijs: La Mafia non è più quella di una volta

Beste scenario: No. 7 Cherry Lane

Bekijk hier de trailer: