Volledig scherm

Jon van Eerd viert jubileum met Harrie & Eva

Acteur Jon van Eerd gaat volgend seizoen de theaters in met Harrie & Eva, de tiende komedie rond zijn vaste personage Harrie Vermeulen. Dat heeft producent Pretpakhuis bekendgemaakt.

Harrie & Eva speelt zich af in het paradijs, waar Harrie tussen de dartelende vlinders, kleurende bloemen en kabbelende watervalletjes er weer een kolossale chaos van maakt. Naast Van Eerd spelen Margo Dames, Mouna Goeman Borgesius, Karel Simons en Rosalie de Jong mee in de voorstelling.

,,Harrie blijft een bron van inspiratie", vertelt de acteur. ,,De ene keer is hij een arrogante herbergier, de volgende keer een domme boekhouder, dan weer een vaderlijke campingbaas. Harrie Vermeulen is een verzamelnaam voor allemaal verschillende typetjes die voor veel mensen herkenbaar zijn." Een alter ego wil Van Eerd zijn vaste personage niet noemen. ,,Natuurlijk neem je altijd iets van jezelf mee, ik zit als acteur vast aan mijn fysiek en mijn mimiek. Maar als ik één op één Harrie zou zijn, denk ik niet dat mijn relatie lang stand zouden houden. En ik zou vermoedelijk ook geen vrienden meer over hebben."

Fanschare

De locatie waar de nieuwe komedie zich afspeelt, is voor Van Eerd als hij gaat schrijven altijd het beginstation. ,,Het is vaak een plek die mensen direct herkennen en die veel ruimte biedt voor grappen en problemen", grinnikt hij. In het verleden waren stukken bijvoorbeeld gesitueerd in een beautykliniek, op een boot, op de camping of in een bonbonfabriek. ,,Het paradijs past prima in dat rijtje: het is een plek waar weinig andere mensen rondlopen, dus de personages zijn erg op elkaar aangewezen", legt Van Eerd uit. ,,Bovendien heeft het paradijs veel verschillende kanten: de bijbelse invulling met de slang en de vijgenbladen, maar óók een ideaalbeeld van een tropisch eiland midden in de Stille Oceaan."

De stukken rond Harrie Vermeulen hebben de afgelopen jaren een grote fanschare opgebouwd, die zich blijft verjongen. ,,In het begin kwam er toch vooral een ouder publiek naar de zalen", vertelt de bedenker. ,,Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee, maar ik vind het leuk om te zien dat we nu ook steeds meer jonger publiek trekken. De avonturen rond Harrie spreken blijkbaar alle generaties aan." De grappen in de komedies zijn ook absurdistischer geworden de afgelopen jaren. ,,Het zijn geen kluchten in de traditionele zin des woords; het is moderne komedie met soms Monty Python-achtige elementen."

De kracht van de Harrie-stukken viel ook op in het buitenland. Van Eerd gaat komende week naar New York om te praten over een Engelstalige versie van het vorige stuk, Harrie let op de Kleintjes. ,,De champagne gaat pas open als alle contracten zijn getekend. Maar het is sowieso een grote, grote eer dat producenten in het buitenland vragen of we komen praten. Het zou toch geweldig zijn als Harrie zelfs over de grenzen mensen aan het lachen mag gaan maken."

  1. President Zuid-Korea: Onderzoek K-Pop-schandaal rond Big Bang-lid Seungri

    President Zuid-Ko­rea: Onderzoek K-Pop-schan­daal rond Big Bang-lid Seungri

    De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil een onderzoek naar het seks- en corruptieschandaal waar een grote K-Pop-ster bij betrokken is. Rond het onderzoek naar Seungri, een voormalig lid van de band Big Bang, zijn volgens de president aanwijzingen van wijdverbreide corruptie onder politie- en belastingmedewerkers naar voren gekomen. President Moon omschrijft de aanwijzingen als ‘schokkend als ze waar zijn’.