Volledig scherm
Jort Kelder. © ANP Kippa

Jort Kelder krijgt bakken kritiek na opmerking over verkrachting

UpdateEen opmerking van Jort Kelder tijdens de eerste uitzending van zijn nieuwe radioshow Kelder en Co is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Kelder beweerde dat vrouwen hem regelmatig zouden vragen 'om door hem verkracht te worden'.

,,Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden", stelde Jort nadat microbioloog Rosanne Hertzberger met hem het gesprek aanging over de #metoo-discussie en de ophef rond rapper Boef. ,,Nou ja, niet verkracht in de zin van rapper Boef, maar in de zin van… Ik heb het idee dat vrouwen, de actieve dertigers, seksueel actiever zijn dan mannen", vervolgde Kelder.

De presentator bleef bij zijn standpunt, ook nadat Hertzberger nog even controleerde of hij de exacte betekenis van het woord verkrachting wel helder voor ogen had. Hertzberger: ,,Maar verkrachting is tegen hun wil." Kelder: ,,Nee, ik zet 'm nu even hard in." Hertzberger: ,,Nee, maar vertel, dan komen vrouwen naar je toe en die willen dan betast worden?" Kelder: ,,Jazeker."

Kelder heeft inmiddels gereageerd op alle ophef die is ontstaan. Hij herkent zich niet in de kritiek. ,,Hoe ironisch, mijn nieuwe radiokunstje @drkelderenco beoogt hypes en hysterie te bestrijden, maar maakt in de eerste aflevering meteen kennis met hijgerige types die mijn woorden verkrachten in plaats van het hele gesprek met dr. ir R. Hertzberger te beluisteren. Tot zaterdag!"

Quote

Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen, veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden

Jort Kelder

Kritiek

Op Twitter regende het kritiek naar aanleiding van de opmerking van Kelder. ,,Veel vrouwen, beweert hij. Seriously...?! Volgens mij gaat er daar iets niet helemaal goed in de bovenkamer. #trumpsyndroom", schrijft Aisha Akhiat. Harld Röling meldt: ,,Heeft Jort Kelder iets te veel 50-shades gelezen?" Shabir Burhani legt de link met eerdere vrouwonvriendelijke uitspraken. ,,Wat Jort Kelder in zijn radioprogramma zei, is vele malen erger dan wat Boef zei. Eerder insinueerde ook Thierry Baudet hetzelfde in zijn boek. Namelijk dat vrouwen graag door hen verkracht en hard aangepakt zouden willen worden. Dat ze daarop aandringen. Echt ziek en pervers!" 

Hertzbeger gaf na het gesprek op Twitter aan dat Kelder het waarschijnlijk anders bedoeld had. ,,Niet iedereen die iets onnozels zegt is meteen een seksueel roofdier. Zover ik begreep probeerde Jort Kelder te zeggen dat vrouwen anno nu ook jagen en seksueel assertief zijn. Volgens mij had verkrachting er niet veel mee te maken. Stomme opmerking. Geen misdrijf."