Jury acht Harvey Weinstein schuldig aan seksueel misbruik

VIDEODe gevallen Hollywood-producent Harvey Weinstein (67) is vandaag schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. Dat heeft de jury in New York bepaald. De rechter zal op 11 maart bepalen welke straf Weinstein krijgt.

De zeven mannen en vijf vrouwen die zich vandaag over het lot van Weinstein bogen, zijn tot de conclusie gekomen dat de producent schuldig is bevonden aan het seksueel misbruiken van zijn voormalig assistent Mimi Haleyi in 2006. Ook oordeelde de juryleden dat Weinstein schuldig is aan de verkrachting van Jessica Mann in 2013.

Weinstein werd vrijgesproken op de meest ernstige aanklacht: roofzuchtig seksuele mishandeling. Het gaat daarbij om verkrachting met een reeks verzwarende omstandigheden waar in New York levenslange celstraf op staat. De gevallen producent stelt zelf enkel seks met wederzijdse instemming te hebben gehad.

De filmproducent riskeert 25 jaar celstraf. De rechter oordeelde dat Weinstein direct de gevangenis in moet om daar zijn definitieve straf, die hij op 11 maart te horen krijgt, af te wachten. Hij werd met handboeien afgevoerd. 

Weinsteins advocaat, Donna Rotunno, laat weten dat Weinstein in hoger beroep gaat tegen de veroordeling wegens aanranding en verkrachting. Ze stelde dat de strijd nog niet voorbij is.

Bewuste keuze

Rotunno zag het lot van haar cliënt eerder deze week nog positief in. Zij kondigde op de Australische tv aan dat Weinstein alleen schuldig zou zijn aan overspel. Alle beschuldigingen tegen hem zijn gedaan door vrouwen die ‘naar rechts swipen’ (en dus een bewuste keuze maken). Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Weinstein is sinds onthullingen van onder meer The New York Times door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Zijn verbanning uit Hollywood inspireerde een complete beweging tegen seksueel misbruik. Het proces tegen Weinstein is het opzienbarendste proces over een seksuele misdrijf in de VS sinds de veroordeling van acteur Bill Cosby in 2018.

Harvey Weinstein.
Volledig scherm
Harvey Weinstein. © EPA
Harvey Weinstein.
Volledig scherm
Harvey Weinstein. © REUTERS