Volledig scherm
Jussie Smollett. © EPA

Jussie Smollett nu officieel verdacht van betrokkenheid bij racistische aanval

De politie in Chicago heeft Empire-acteur Jussie Smollett nu officieel aangemerkt als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van het indienen van een valse verklaring, zegt een woordvoerder van de politie op Twitter.

Het bewijs wordt momenteel aan een jury voorgelegd. Daarna kan worden bepaald of Smollett ook daadwerkelijk aangeklaagd wordt.

De acteur deed eind januari een melding van mishandeling door twee mannen die racistische en homofobe opmerkingen maakten. Hij werd geslagen en kreeg een strop om zijn nek. Dat verhaal werd later in twijfel getrokken, aldus de politie. Mogelijk heeft Smollett de aanval in scène gezet.  Twee mannen die door de politie zijn opgepakt en ondervraagd lijken een rol te spelen in de verdenking aan het adres van de acteur zelf. Het tweetal wordt niet verdacht van de aanval, aldus CNN.

De 36-jarige acteur heeft via zijn advocaten stellig ontkend dat hij zelf achter de aanval zat. Hij zegt het vreselijk te vinden dat er aan zijn verklaring wordt getwijfeld. 20th Century Fox Television, producent van de serie Empire, heeft laten weten achter Smollett te staan. Geruchten dat hij uit de serie zal worden geschreven kloppen niet, aldus een verklaring.

De politie heeft zich in de loop van het onderzoek zeer actief over de zaak uitgelaten op Twitter. Soms leidde dat tot verklaringen die later weer werden ingetrokken. De openbare aanklager in de zaak trok zich gisteren terug, omdat zij vlak na het incident waarvan Smollett aangifte deed contact heeft gehad met zijn familie van de acteur. 

De advocaten van Smollett zijn van plan een ‘agressieve verdediging’ te voeren in de zaak. ,,Zoals elke andere burger, is meneer Smollett onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Zeker in dit geval, waarbij er tijdens het onderzoek meermaals informatie, zowel juist als onwaar, is gelekt”, aldus de raadsmannen tegenover Deadline. “Gezien de omstandigheden zijn we van plan een diepgaand onderzoek uit te voeren.”