Volledig scherm
Imanuelle Grives in 2014 tijdens de opnames van Celblok H., een dramaserie over een vrouwengevangenis © ANP Kippa

Justitie: Voorbereiden op rol geen reden voor strafvermindering Imanuelle Grives

UpdateDe Belgische justitie ziet in het verweer van Imanuelle Grives geen reden voor strafvermindering. Volgens haar advocaat probeerde de actrice, die nu in België vastzit, in drugs te handelen ter voorbereiding op een nieuwe rol. Haar verklaring wordt verder onderzocht, maar ‘het blijven strafbare feiten’.

,,De zaak wordt getoetst en verder nagekeken, maar dat is onmogelijk een verschoningsgrond op het verhandelen van drugs. Op geen enkele manier. Met de hoeveelheden die ze op zak had niet”, zegt woordvoerder Stephanie Chomé van het Parket Antwerpen van het Belgische Openbaar Ministerie (OM) tegen deze site.

,,We hebben heel ernstige aanwijzingen dat ze meer deed dan alleen verhandelen aan vrienden of heeft gekocht voor een groep om het verder onder hen te verdelen. Voor ons is de hoeveelheid waar ze mee is opgepakt een grote hoeveelheid veel verschillende soorten drugs. We nemen dit ernstig op”, aldus Chomé.

Quote

We nemen dit ernstig op

Stéphanie Chomé, woordvoerder Belgisch OM

Imanuelle Grives is vanwege de grote hoeveelheid drugs die bij haar is aangetroffen geen zogeheten snelrechtprocedure aangeboden, zegt de woordvoerster. In dat geval had Grives nog op vrije voeten geweest, maar had ze zich later moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Justitie vond het nu nodig om haar aan de onderzoeksrechter voor te leiden. Die besloot gisteren dat de actrice tijdens het onderzoek in ieder geval tot vrijdag vast moet blijven zitten. Dan toetst de raadkamer of het nodig is dat ze langer in de cel blijft of (onder voorwaarden) wordt vrijgelaten.

,,Dan kijkt de rechtbank naar recidivegevaar, vluchtgevaar en of er aanleiding is om te denken dat ze bewijsmateriaal wil wegmaken”, legt Chomé uit. In het onderzoek dat justitie nu uitvoert, zou het ook zo kunnen zijn dat het huis van Grives in Nederland wordt gecontroleerd. ,,Ik kan daar nu niets over zeggen, maar dat behoort zeker tot de mogelijkheden, ja.”

Toegegeven

Grives heeft toegegeven dat de drugs van haar zijn en dat ze die wilde verkopen. Advocaat Koen Vaneecke wil voorlopig geen verder commentaar geven op de zaak rond zijn cliënte. Voor welke rol, welke film of serie Grives in training was, wanneer de opnames zijn, of hij bij het verhaal blijft, of hij denkt dat de rechter erin meegaat? Het antwoord op al deze vragen is: ‘geen commentaar’. ,,We blijven bij wat er gisteren is gezegd. Ik ga er verder niet op in. We wachten vrijdag af”, herhaalt Vaneecke meermaals tegen deze site. Ook haar manager Jennifer Bouwmeester wil niet reageren. Vooralsnog kan niemand bevestigen dat Grives inderdaad bezig is met een nieuwe film of serie.

De voorbereiding was in ieder geval niet voor haar rol in de nieuwe AvroTros-serie Keizersvrouwen, zegt bedenker Ian Ginn van Rinkelfilm. In die serie over high end-escorts en de Amsterdamse onder- en bovenwereld is Grives vanaf dit najaar te zien als Pamela. ,,Het heeft met ons niets te maken. De opnames zijn al achter de rug”, zegt Ginn. ,,Ik weet niet wat er is gebeurd met Imanuelle en ik ken de details niet, maar ik voel met haar mee.”  

Xtc-pillen

Grives had vorige week de laatste opnamedag voor Papadag (over kersverse vaders) en was een aantal weken geleden nog aan het filmen voor Vakkenvullers (over het leven van een aantal jonge vakkenvullers)Welke projecten er nog meer in de planning staan, is onbekend.

De 34-jarige Grives werd zondag opgepakt bij het Belgische festival Tomorrowland en verblijft momenteel in een Vlaamse cel. Het Vlaamse OM liet gisteren weten dat de actrice meer drugs bij zich had dan ‘de gebruikershoeveelheid’. ,,In totaal zijn ongeveer honderd xtc-pillen in beslag genomen en meer dan twintig gram cocaïne. Ook ketamine en MDMA werden in zulke hoeveelheden gevonden dat ze alleen voor verkoop bedoeld kunnen zijn. Tot slot werden er nog gebruikershoeveelheden illegale softdrugs aangetroffen”, zei Stéphanie Chomé van het Belgische OM tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Onwaarschijnlijk

Dat Grives zulke hoeveelheden drugs bij zich had ter voorbereiding op een rol, noemt haar advocaat Vaneecke ‘eerst ook een onwaarschijnlijk verhaal’, erkende hij gisteravond. ,,Maar ze wilde zich echt voor een nieuwe film inleven in haar rol als drugshandelaar. Ze wilde ervaren hoe het in zijn werk gaat en welke spanning erbij komt kijken. Maar ze heeft er niks van gebakken en is betrapt. Ze beseft nu ook dat het een hele domme actie is geweest. Maar we moeten dit verhaal zeker nuanceren. Ik doe veel drugsgerelateerde zaken, maar dit is toch echt een ander geval. Ze is geen standaard drugshandelaar of iemand die verslaafd is.”

Vrijdag kijkt de rechtbank dus naar Grives’ zaak. ,,We hopen maar dat de rechter haar verhaal ook aannemelijk vindt”, zei haar advocaat eerder. Overigens is de actrice niet de eerste bekende Nederlander die zich in de nesten werkt. Onder andere Lange Frans en Frank Masmeijer gingen haar voor.