Volledig scherm
Het topstuk is een tekening van Peter Paul Rubens (1577-1640), met een geschatte opbrengst van 2,5 tot 3,5 miljoen dollar. © Sotheby's

Kabinet laat koninklijke kunstverkoop ongemoeid

Het kabinet is niet van plan zich te bemoeien met een kunstverkoop door een lid van de koninklijke familie. Dat blijkt uit antwoorden van minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) op schriftelijke vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Volgens Van Engelshoven is het aan de eigenaar van een kunstwerk om te bepalen of dat verkocht wordt.

De Oranjes zijn van plan onder meer een tekening van Peter Paul Rubens te veilen, zo werd onlangs bekend. Van Engelshoven schrijft dat het werk eigendom is van de koninklijke familie en dat die dus zelf moet beslissen wat ermee gebeurt. ,,Er is geen aanleiding om voor de koninklijke familie een uitzondering te maken op algemeen gevolgde procedures”, zo antwoordt zij mede namens premier Mark Rutte.

Belhaj vindt dat belangrijke kunstwerken als de tekening van Rubens zo veel mogelijk voor Nederland behouden moeten blijven. Zij suggereerde dat eerst bekeken moet worden of Nederlandse musea er interesse voor hebben. Maar Van Engelshoven antwoordt dat het initiatief bij de musea ligt. Zij kunnen eventueel een beroep doen op regelingen voor financiële ondersteuning of op particuliere fondsen.

De tekening van Rubens is het topstuk van een collectie van dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk, die de Oranjes willen verkopen. De geschatte opbrengst bedraagt zo’n 3,5 miljoen euro. De tekening zou eerder in een appartement van prinses Christina hebben gehangen.

Volledig scherm
Prinses Christina met haar zoon Bernardo, hier in 2013. © ANP
  1. Koning bedankt Nederlanders in India op bijzondere plek

    Koning bedankt Nederlan­ders in India op bijzondere plek

    Koning Willem-Alexander bedankte Nederlanders die in India wonen en werken vanavond tijdens een receptie op een bijzondere plek. Samen met koningin Máxima ontving hij leden van de Nederlandse gemeenschap in India in het Taj Mahal Palace & Tower in Mumbai, de zwaarst getroffen plek tijdens de terreuraanslagen die de havenstad in 2008 trof. Voorafgaand aan de receptie legden Willem-Alexander en Máxima een krans in de hotellobby ter nagedachtenis aan die verschrikkingen.