Volledig scherm
Ronald van Raak. © anp

Kamervragen over soapserie op plek EenVandaag

De SP heeft Kamervragen gesteld over plannen van de NPO om het programma EenVandaag te verhuizen naar NPO 2. De top van de publieke omroep zou voornemens zijn het dan ontstane gat op NPO 1 te vullen met een nieuwe dagelijkse soapserie, meldde deze website afgelopen zaterdag op basis van insiders in tv-land.

SP-kamerlid Ronald van Raak wil van minister Arie Slob (Media) onder meer weten hoe dit voornemen zich verhoudt tot het eerdere plan van de NPO om juist meer tijd en geld uit te trekken voor onderzoeksjournalistiek. Ook bestaat de angst dat EenVandaag op NPO 2 veel minder kijkers zal trekken.

,,Hoe gaat u bevorderen dat op de publieke omroep meer aandacht komt voor nieuws en actualiteiten voor een breder kijk- en luisterpubliek?’’, wil het bezorgde SP-kamerlid weten. Hij diende de schriftelijke vragen in naar aanleiding van berichtgeving over de kwestie op deze website.

,,EenVandaag bereikt door haar toegankelijkheid dagelijks gemiddeld één miljoen kijkers uit alle lagen van de bevolking’’, aldus hoofdredacteur Rene van Brakel van het bewuste AVROTROS-programma. ,,Kijkcijferexpert van de NPO, wijlen René van Dammen, noemde EenVandaag altijd de enige actualiteitenrubriek die in staat is een breed publiek te bereiken; de gemiddelde Nederlander.’’

Groot publiek

Van Brakel vervolgt: ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat de NPO een belangrijke nieuwsrubriek als EenVandaag wil inruilen voor een dagelijkse soap. De nieuwsbehoefte van een breed publiek wordt met dit plan door de NPO niet serieus genomen. Nieuws wordt hiermee voor de elite. NPO 2 is de zender waar de journalistieke programma’s zijn gericht op de hoogopgeleide, goed geïnformeerde kosmopoliet.’’

,,NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman maakte zich na de overwinning van Donald Trump terecht sterk voor de nieuwsvoorziening voor de gemiddelde Nederlander; een groot en breed publiek, maar die laat de NPO met dit beleid in de steek.’’

Zeker is nog niets

De NPO, die NPO 2 meer als nieuwszender op de kaart zou willen zetten, wilde de plannen zaterdag niet bevestigen. ,,De plannen voor volgend jaar zijn nog volop in ontwikkeling en daarbij zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zeker is nog niets’’, luidde de reactie.

De laatste keer dat de publieke omroep een soap lanceerde was in 2014. StartUp, te zien op NPO 3, werd een fiasco. NPO 3 trok daar al na een paar maanden de stekker uit vanwege dramatische kijkcijfers.

  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.