Volledig scherm
© PR

Kampioen in doorzetten Eddie the Eagle beurt ons op

filmrecensieAls kind wil Eddie al heel graag aan de Olympische Spelen deelnemen. Maar zijn fysieke gesteldheid vormt een hinderpaal: hij is slecht ter been, slechtziend en heeft een neiging tot vadsigheid. Over spiermassa zullen we het maar niet hebben.

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Eddie the Eagle

Toch is Eddie een kampioen in het doorzetten. Keer op keer valt hij soms letterlijk op zijn neus bij zijn pogingen een sport onder de knie te krijgen. Totdat hij een ingeving krijgt: als schansspringer bij het skiën maakt hij als Brit wel een kans om toegelaten te worden. Want de sport stelt in Engeland niets voor. Er zijn geen concurrenten.

De verfilming van de meest opmerkelijke sportcarrière aller tijden blaakt van het optimisme. Eddie realiseert zijn droom in Calgary bij de Winterspelen van 1988. Ondanks alle tegenwerking, waaronder van zijn eigen sceptische vader.

Eddie the Eagle is een heerlijke film. Britten kunnen met dit soort drama - denk aan The Full Monty - goed uit de voeten. De mix van de aandoenlijke, geestige en opbeurende scènes geven de kijker een lekker gevoel. Dan maakt het niet uit dat de werkelijkheid een beetje geweld wordt aangedaan.

Regie: Dexter Fletcher. Hoofdrollen: Taron Egerton, Hugh Jackman en Christopher Walken.