Volledig scherm
© PR

Kampioen in doorzetten Eddie the Eagle beurt ons op

filmrecensieAls kind wil Eddie al heel graag aan de Olympische Spelen deelnemen. Maar zijn fysieke gesteldheid vormt een hinderpaal: hij is slecht ter been, slechtziend en heeft een neiging tot vadsigheid. Over spiermassa zullen we het maar niet hebben.

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Eddie the Eagle

Toch is Eddie een kampioen in het doorzetten. Keer op keer valt hij soms letterlijk op zijn neus bij zijn pogingen een sport onder de knie te krijgen. Totdat hij een ingeving krijgt: als schansspringer bij het skiën maakt hij als Brit wel een kans om toegelaten te worden. Want de sport stelt in Engeland niets voor. Er zijn geen concurrenten.

De verfilming van de meest opmerkelijke sportcarrière aller tijden blaakt van het optimisme. Eddie realiseert zijn droom in Calgary bij de Winterspelen van 1988. Ondanks alle tegenwerking, waaronder van zijn eigen sceptische vader.

Eddie the Eagle is een heerlijke film. Britten kunnen met dit soort drama - denk aan The Full Monty - goed uit de voeten. De mix van de aandoenlijke, geestige en opbeurende scènes geven de kijker een lekker gevoel. Dan maakt het niet uit dat de werkelijkheid een beetje geweld wordt aangedaan.

Regie: Dexter Fletcher. Hoofdrollen: Taron Egerton, Hugh Jackman en Christopher Walken.

 1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
  PREMIUM
  recensie

  Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

  Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.