Volledig scherm
© Het Laatste Nieuws

Kandidate Miss België was vier jaar geleden nog een jongen

Vier jaar geleden nog een meisje in een jongenslichaam, vandaag een beeldschone vrouw. En over een halfjaar misschien wel, al is ze daar zelf bescheiden in, Miss België. Kandidate Céline Van Den Bossche (22) maakt een grote kans. Een extra grote kans misschien nog wel door haar bijzondere verhaal. Ze wil mensen leren dat het niet raar is om transgender te zijn. ,,Ik ben niet raar, ik ben gewoon... Céline. Altijd al geweest."

Quote

Transgen­ders: mensen maken daar de gekste dingen van.

Kandidate Céline Van Den Bossche

Dat het ooit érgens wel eens aan de oppervlakte zou komen, nu ze deelneemt aan Miss België, had Céline kunnen verwachten. Maar nu al, amper drie maanden na haar inschrijving? Dat niet. Ze leerde twee lessen: Les één: geruchtenmolens vergeten nooit. Les twee: concurrenten gebruiken elk wapen, zelfs het lelijkste.

Aanvankelijk twijfelt Céline of ze wel wil praten. Moet dat? En moet dat nu al? Maar evengoed: waarom vermijden wat voor haar zo belangrijk is? Het zou lijken alsof ze zich schaamt. En dus zegt ze ja. Want als Céline één boodschap wil overbrengen, is het wel hoe gewoon ze is. Géén rariteit. Géén freak.

,,Transgenders: mensen maken daar de gekste dingen van", begint Céline. ,,Ze hebben daar een idee van dat zo hard niet strookt met de werkelijkheid, dat iemand nu maar eens het tegendeel moet bewijzen. Ik ben geen homo, ik ben geen man in een vrouwenlijf, ik ben geen travestiet, ik ben gewoon een vrouw. Een vrouw die, door een speling van het lot en door een handicap toen ik geboren ben, geen kinderen kan krijgen. Punt. Maar verder wél 100% vrouw."

Kroontje
Vandaag zit Céline Van Den Bossche bij de selectie voor Oost-Vlaanderen. Tegen september mogen er van haar provincie twee meisjes door. Die strijden op het einde van het jaar voor het nationale kroontje. ,,Ik doe vooral mee voor mezelf. Mensen denken vaak dat ik barst van zelfvertrouwen, maar dat is niet zo - ik zou er graag wat méér van hebben. Dit kan daarbij helpen. Al zou ik het natuurlijk niet erg vinden om te winnen,'' lacht Céline.