Volledig scherm
© Pim Ras

Kanker veranderde leven Joop Braakhekke ingrijpend

interviewJoop Braakhekke (75) werd vorig jaar getroffen door kanker. Maar nu is hij 'schoon' en voelt hij zich 'uitstekend.' Zo goed dat hij een kookkanaal op YouTube begint.

Quote

Je gaat meteen een traject vol medische protocol­len in, maar ik leg mijn lot niet uitslui­tend in handen van een ander. Al zijn ze drie keer professor

Joop Braakhekke

In 2014 onderging hij een openhartoperatie die in vijf bypasses resulteerde. Vorig jaar werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd en onlangs liep zijn moeder (105) een fikse longontsteking op. ,,Haar arts zei: ik geef haar morgen een slaapmiddel om het allemaal wat comfortabeler te maken. Ik dacht: nu is het gebeurd. Maar de antibioticakuur sloeg aan, het is een ijzersterke vrouw."

De afgelopen jaren, zegt Joop Braakhekke met bewonderenswaardig gevoel voor understatement, heeft hij het bepaald 'voor zijn kiezen gehad'. Op 8 augustus vorig jaar belandde hij 'doodziek' in het ziekenhuis en werd een tumor op zijn alvleesklier ontdekt.

,,Ik had koude koorts, 42 graden. Mijn urine was cola, mijn ontlasting stopverf. De tumor drukte mijn galbuis dicht. Er werd een stent geplaatst die steeds verstopt raakte. Ik had gewoon een knipkaart in het ziekenhuis. Op 24 september ging ik onder het mes - een van de zwaarste ingrepen die een mens kan ondergaan. Je ligt 6 uur op de operatietafel. Het was gelukkig operabel. Bij alvleesklierkanker sta je dan met 1-0 voor."

Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras

Braakhekke, voormalig tv-kok en restauranthouder, oogt als Hollands Welvaren. Het gezicht blakend bruin getint, de kleding smaakvol als altijd. In zijn appartement met uitzicht over het Vondelpark in Amsterdam vertelt hij hoe zijn vooralsnog overwonnen ziekte zijn leven ingrijpend veranderde.

,,Ik ben nu 'schoon' zoals dat heet. Voel me uitstekend, al ben ik gauw moe. Mentaal heb ik wel een opsodemieter gekregen. Kan slecht tegen spanning, terwijl ik als restaurateur en kok heel mijn leven stress heb gekend. Met mijn partner Wim probeer ik nu zoveel mogelijk voor het plezier te leven. Ik ben tenslotte 75, hè?''

,,Het leven zit nog steeds vol humor, maar mensen gunnen het niet de losse teugel. Er zijn er bij die het heerlijk vinden zich in hun verdriet te wentelen. Ik niet. Ik vermoed dat het de ondernemer in mij is om niet bij de pakken neer te zitten. Jezelf bij je kladden te pakken en verder te gaan.''

,,Dat valt soms niet mee. Het is zo strijdig aan het leven dat het op het laatst kennelijk allemaal zo moeilijk en moeizaam moet gaan. Waarom eindigt het bestaan zo dikwijls achter de sanseveria's in het bejaardentehuis? Bepaald niet een happy end, toch? Al zal menig godsdienstige dat met mij oneens zijn."

,,En ja, natuurlijk ben je steeds vaker met de dood bezig. Als je moeder 105 is, word je vanzelf geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Maar ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat iemand er op een bepaald moment niet meer is. En het is voor mij net zo moeilijk te bevatten dat je als nabestaande gewoon doorleeft."

Uitverkorenen
Alvleesklierkanker, beseft hij, is een van de dodelijkste kankers. ,,Ik leef er niet dagelijks mee, maar soms vreet het aan je. Dan denk ik: Ik kan toch niet tot die kleine groep uitverkorenen behoren die het wél overleeft? Aan de andere kant: als ik de genen van mijn moeder heb..."

Toen hij hoorde dat het 'foute boel' was, nam hij zich één ding voor: ,,Je gaat meteen een traject vol medische protocollen in, maar ik leg mijn lot niet uitsluitend in handen van een ander. Al zijn ze drie keer professor."

Joop Braakhekke gebruikt nu dagelijks de Indiase specerij kurkuma en cannabisolie (,,Eén drupje op de tong voor het slapen"), die beide kankerremmende effecten zouden bezitten.  ,,En ik doe hyperthermie, een warmtebehandeling waarbij het lichaam plaatselijk wordt opgewarmd tot 43 graden. Dat vinden kankercellen niet leuk.''

,,Specialisten weten wat het is, maar de meesten doen of hun neus bloedt. Mijn arts in het VU ziekenhuis keek me glazig aan en zei: 'Daar doen wij hier niet aan.' Ik vermoed omdat het niet wordt vergoed. En als ik inmiddels één ding weet, is dat er aan ziek zijn heel veel wordt verdiend.''
     
,,Onlangs veilde ik de eerste Oosterschelde-kreeft - we haalden 25.000 euro op. Ik mocht het voor een goed doel bestemmen. Dat werd uiteraard het kankerfonds. Wat bleek? Toen ik suggereerde het aan Casper van Eijck te schenken, de oncoloog die veel onderzoek naar  alvleesklierkanker verricht, werd mij gezegd: 'Nee, die steunen wij niet. Die is te innovatief.' Letterlijk!"

Croque monsieur
Joop Braakhekke voelt zich inmiddels  mentaal en fysiek zo goed dat hij terugkeert naar zijn metier van kok en met een eigen kookkanaal op YouTube begint. Bovendien zendt ONS (het voormalige  Nostalgie Net) binnenkort herhalingen uit van zijn succesvolle tv-kookprogramma's uit de jaren '90.   

,,Online worden het geen ingewikkelde zaken, hoor. Gewoon gemakkelijke gerechtjes. Soms met een creatieve knipoog: een croque monsieur met ham, kaas en plakjes tomaat in plaats van die vermaledijde tosti. Of asperges in room. Zo gebeurd en héérlijk.''

,,Ik kook nu al maanden thuis en sta echt geen uren in de keuken. Maar Wim en ik eten verrukkelijk! Een prachtig stuk kabeljauwrug, beetje soja, pepertje, gemberwortel in de folie en garen maar. Lof in de pan met een paar klonten en 20 minuten stoven. Maar pas op: het mag geen snot zijn, maar mals, zoals de Belgen zeggen. Aardappelpuree erbij en wij vreten onze vingers er bij op."

 1. Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’
  Video

  Johan Derksen neemt het op voor Ar­gon-trai­ner na racisti­sche uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’

  Johan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

 • A Star is Born (14%)
 • Black Panther (8%)
 • Bohemian Rhapsody (56%)
 • BlacKkKlansman (2%)
 • Green Book (7%)
 • The Favourite (4%)
 • Roma (7%)
 • Vice (1%)
6334 stemmen