Kanye West blijft verbazen: Slavernij was een keuze

Rapper Kanye West veroorzaakte vorige week een storm aan verontwaardiging met zijn steunbetuigingen aan de Amerikaanse president Trump. Het stof van die rel is nog niet neergedaald, of Kanye is alweer een nieuwe begonnen, door te zeggen dat slaven een keuze hadden.

In een heftig interview met TMZ Live liet de rapper dinsdag blijken dat hij 400 jaar slavernij zo lang vindt, dat het een keuze impliceert. ,,Als je hoort dat de slavernij 400 jaar duurde, 400 jaar! Dat klinkt als een keuze.'' Presentator Van Lathan was de eerste om Kanye kritisch weerwoord te geven: ,,Jij leidt misschien het luxeleven van een zanger, maar wij, de rest van de samenleving, worden nog steeds gemarginaliseerd door de gevolgen van 400 jaar slavernij.''

Op Twitter kreeg de rapper het meteen zwaar te verduren. Politiek commentator Symone Sanders schreef: ,,Ik kan gewoon niet geloven dat ik dit moet zeggen: slavernij was helemaal geen keuze.'' Ze schrijft dat ze Kanye een ‘gevaarlijke karikatuur’ vindt van een ‘vrijdenkende zwarte Amerikaan’. 

De rapper herhaalde bij TMZ ook zijn liefde voor Trump, die volgens hem gedeeld wordt door de meeste mensen in hiphop. ,,Trump is favoriet onder rappers.'' Kanye bekende ook dat hij 'volledig van zijn stuk was' toen hij Donald Trump in 2016 ontmoette, destijds nog president-kandidaat.

Liposuctie

In het interview praat Kanye openlijk over een liposuctie en een verslaving aan pijnstillers. De reden waarom de man van Kim Kardashian een liposuctie deed, is omdat hij bang was dat 'iedereen hem een dikzak zou noemen'. Na de vetverwijdering in 2016 raakte hij verslaafd aan de voorgeschreven pijnstillers die hij tot zich moest nemen tijdens zijn herstel. Daarna stapelde de ellende zich alleen maar op, aldus Kanye.

,,Ik ging vlak daarna op tournee, waardoor ik geen andere keus had dan doorgaan. Ik nam steeds meer pijnstillers, omdat de wonden nog niet goed genezen waren.'' Hij vindt dat er in het algemeen 'veel te makkelijk veel te zware medicijnen worden uitgeschreven, waardoor mensen verslaafd raken'.

Volledig scherm
Kanye West. © REUTERS