Volledig scherm
© Flos Vingerhoets

Keizer Johan Derksen ziet z'n imperium teloorgaan

Een spraakmakend tv-programma, een in de voetballerij gerespecteerd en gevreesd blad. Johan Derksen bouwde met Voetbal International een imperium op. Nu zijn er haarscheurtjes. Het tijdschrift keldert in oplage, op televisie zit de sleet er op. Het merk VI vervaagt in de sigarenrook van Derksen.

Volledig scherm
© ANP Kippa
Quote

Ze beseffen niet hoe belangrijk televisie is

Johan Derksen
Volledig scherm
© ANP Kippa

Het lijkt een sprookje, met 21 oktober 2011 als grote dag. Live in de uitzending wordt Johan Derksen, gehuld in een kostuum met grasprint, gefeliciteerd met de Gouden Televizierring voor het tv-programma van Voetbal International. De ster van Derksen straalt steeds sterker, maar met het tijdschrift gaat het helemaal niet goed. De oplage daalt en daalt.

Nu zit er spanning tussen het blad en het besnorde uithangbord. De voormalig hoofdredacteur verhuist op 1 januari niet met de redactie mee naar Utrecht, maar gaat met de boekenafdeling van VI, waar hij nog wel leiding aan geeft, naar het hoofdkantoor van uitgever WPG in Amsterdam. Tot eind november schrijft Derksen geen column in VI. En de redactie trok aan de bel over het 'te platte' televisieprogramma. Dreigt er een breuk?

Verklaring
'Soms is er een eenvoudige verklaring en hoef je niet op zoek naar complottheorieën,' bezweert directievoorzitter Koen Clement van WPG.

Maar het zit niet lekker. Derksen heeft het gevoel dat de redactie het wel denkt te redden zonder zijn televisieprogramma. 'Een vergissing. Als wij morgen verder gaan als Voetbal Insite, kost het ons geen kijker. Maar dan heeft het blad een probleem.'

Afgelopen zomer trok de redactie van Voetbal International aan de bel. Verslaggevers vonden het programma met Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee te plat worden, vroegen zich af of het nog wel een ideale combinatie is met het tijdschrift, dat autoriteit wil uitstralen.

Gesprek
Ze hadden minder trek op televisie te verschijnen. Praten over nieuws bij Ajax, Feyenoord of PSV en dan na een halve minuut voor schut worden gezet door Van der Gijp. Derksen zou hebben gedreigd dat verslaggevers van het AD en De Telegraaf stonden te trappelen het over te nemen. Een gesprek met RTL heeft de kou voorlopig uit de lucht gehaald. Er is beloofd het programma meer inhoudelijk en minder plat te maken.

'Ik krijg het idee,' zegt Derksen. 'Dat ze bij Voetbal International denken dat het blad belangrijker is voor het programma, dan andersom. Ze beseffen niet hoe belangrijk televisie is. Je product 2 dagen voor verschijning zo prominent kunnen aanprijzen bij de eigen doelgroep, is goud waard. Daarom zijn we ermee begonnen.'

Lees verder in het AD van vandaag. 

Volledig scherm
© AD/HOI, SKO