Volledig scherm
© ANP

Keuken op wielen beheerst het leven van Miljuschka

Het leven van Miljuschka Witzenhausen wordt deze zomer beheerst door keukens op wielen. Ze neemt deel aan de 24Kitchen Food Truck Challenge. In deze culinaire strijd vormt Miljuschka een team met kok London Loy. Iedere week staan ze met hun foodtruck op een ander festival of evenement.

Volledig scherm
© ANP

Donderdag parkeerden Miljuschka en London hun wagen op het nieuwe foodfestival Amsterdam Kookt op de NDSM-werf. Daar proberen ze tijdens de opnames van de kookwedstrijd de smaakpapillen van de bezoekers te verleiden met Mexicaanse smaken.

,,Tien festivals gaan we af", vertelt Miljuschka, die met London elke keer weer een bijzonder gerecht bedenkt waarvan ze hopen dat het aanslaat bij het festivalpubliek. De Food Truck Challenge is een wedstrijd tussen drie foodtrucks. De concurrentie is zwaar. Ze nemen het op tegen de vegetarische zusjes Kee en To Huidekoper en de mannen van de Worsten van Babel, onder wie 24Kitchen-chef Hugo Kennis.

Envelop
Miljuschka: ,,Iedere keer krijgen we een envelop met een opdracht en dienen we iets te bedenken dat past bij het evenement waar we staan. We moeten zien zoveel mogelijk te verkopen, maar los van de omzet worden we ook beoordeeld op kwaliteit en originaliteit. We krijgen cijfers van de bezoekers en van horecatycoon Casper Reinders. Bij elk festival komt een winnaar uit de bus en aan het einde van het programma hebben we ook een totaalstand, dat team wint eeuwige roem''.

De concurrentie is pittig, zegt de bekende kookliefhebber en blogger die haar carrière ooit begon bij TMF en sinds dit jaar een van de gezichten is van 24Kitchen. ,,We zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd in deze bloeddorstige strijd. Elke week ga ik met angst en beven op pad, we staan allemaal op scherp om te winnen."

Troef
Ze heeft wel een troef in handen, want voor haar eerste kookprogramma Miljuschka's Food Trucks reisde ze door Amerika om de scene te onderzoeken. Daar kon ze de kunst afkijken. ,,Ik heb inmiddels iedere vierkante centimeter van de foodtrucks wel ontdekt en in allerlei varianten gestaan. Mijn hele leven wordt beheerst door keukens op wielen", vertelt ze.

In Nederland rijden al bijna vijfhonderd foodtrucks rond met een gevarieerd en vaak gezond aanbod. Mede door de groei van muziek- en dancefestivals zijn de rijdende keukens immens populair geworden. ,,Het gaat nog veel groter worden. In de gemeente Amsterdam loopt nu een pilot waarbij vijftig voedselwagens rouleren langs 24 plekken in de stad om streetfood aan te bieden. De tendens is dat je in de toekomst naar buiten loopt om te gaan lunchen bij een foodtruck in je eigen straat. Ik vind dat de overheid verplicht is om diversiteit te bieden. Het is bijna misdadig als er alleen patat, loempia's en haring verkrijgbaar zijn op straat. Toegegeven, er zijn veel broodjeszaken, maar zie je daar ooit een grote groentenschaal staan?"

Nieuwe dimensie
,,Foodtrucks leveren een hele nieuwe dimensie. Ik hoop dat het aanslaat, dat is goed voor de diversiteit en goedkope en gevarieerde lunches. Op al die festivals loopt het echt storm en staan de klanten in lange rijen. Ik noem het een concert van eten. Er ontstaat onderling saamhorigheid, want in de rij gaan de gesprekken al snel over eten en ontstaan er vriendschappen en relaties. Eten is een groot communicatiemiddel''.

Op 26 september verschijnt het kookboek van Miljuschka Witzenhausen, met daarin vijftig recepten plus bijgerechten die in de Food Truck Challenge voorbijkomen, afgewisseld met verhalen van haar culinaire reis door Amerika.

De culinaire strijd Food Truck Challenge is vanaf donderdag 6 augustus op televisie te zien bij 24Kitchen.