Volledig scherm
De 59-jarige Amerikaanse acteur Kevin Spacey moet zich morgen voor de rechter verantwoorden wegens seksueel misbruik van een tiener. © AFP

Kevin Spacey moet zich verantwoorden voor seksueel misbruik 18-jarige jongen in bar

De 59-jarige Amerikaanse acteur Kevin Spacey moet zich morgen voor de rechter verantwoorden wegens seksueel misbruik van een tiener. Hij zou zich volgens de Amerikaanse krant The Boston Globe in juli 2016 in een bar in Nantucket hebben vergrepen aan de 18-jarige zoon van tv-presentatrice Heather Unruh. Een video daarvan verscheen onlangs op Snapchat.

Volledig scherm
Kevin Spacey zou zich volgens de Amerikaanse krant The Boston Globe in juli 2016 in een bar in Nantucket hebben vergrepen aan de 18-jarige zoon van tv-presentatrice Heather Unruh (foto). © AFP

De rechter in Nantucket heeft bepaald dat Spacey aanwezig moet zijn bij een tegen hem aangespannen rechtszaak. De acteur wilde eerst niet bij de behandeling van de zaak aanwezig zijn, maar zal nu toch echt voor moeten komen. Het is niet bekend waarom de rechter het verzoek van Spacey niet wilde honoreren. Het team van advocaten dat door de gevallen acteur is ingehuurd, vroeg of Spacey de zaak mocht laten schieten omdat hij niet in de buurt woonde en omdat zijn aanwezigheid de negatieve publiciteit die er al was alleen maar zou versterken.

Van het voorval dook een Snapchat-video op die de 18-jarige jongen die door Spacey onzedelijk werd betast zelf maakte ten tijde van hun samenzijn in de bar. Spacey zou de voorkant van zijn broek hebben aangeraakt. De jongen stuurde dit filmpje naar zijn vriendin, om zo aan te tonen wat hem was overkomen. Dit staat in het onderzoeksrapport van de Massachusetts State Police, meldt Page Six.

Dertig keer beschuldigd

Volledig scherm
Op kerstavond liet de tweevoudig Oscarwinnaar voor het eerst sinds tijden weer van zich horen. Hij postte een video op YouTube, waarin hij zich voordoet als zijn voormalig House of Cardspersonage Frank Underwood. © REUTERS

Het voorval dateert uit 2016, toen de acteur de tienerzoon van een voormalig nieuwspresentatrice zou hebben lastig gevallen. De jongen vond het vervelend, maar zegt er geen blijvende schade aan te hebben overgehouden. Hij meldde het incident bij de politie om zo te voorkomen dat anderen hetzelfde zou overkomen.

Sinds 2017 is Spacey ruim dertig keer beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. Sinds de aantijgingen heeft hij niet meer geacteerd. Op kerstavond liet de tweevoudig Oscarwinnaar voor het eerst sinds tijden weer van zich horen. Hij postte een video op YouTube, waarin hij zich voordoet als zijn voormalig House of Cardspersonage Frank Underwood. Het filmpje werd meer dan 4 miljoen keer bekeken, maar zorgde wel voor gefronste wenkbrauwen. Ook de timing van de video is vreemd, een paar minuten voordat Spacey de beelden deelde, werd duidelijk dat hij moest voorkomen bij de rechtbank.

,,Ondanks alle vijandigheid, de krantenkoppen, de verdachtmakingen zonder rechtszaak. Ondanks alles, zelfs mijn eigen dood, voel ik me verrassend goed. En mijn vertrouwen dat je uiteindelijk de volledige waarheid zult kennen, groeit met de dag”, aldus Spacey in de ruim drie minuten durende video.

Grote boegbeelden

Het is onduidelijk wat Spacey precies wilde met het filmpje. Ook is niet duidelijk of hij met zijn uitspraken, waarin hij de kijkers aanspoort niets te geloven voordat het bewezen is, verwijst naar het personage Frank Underwood of zijn eigen zaak.

House of Cards was een van de grote boegbeelden van streamingdienst Netflix. De zender ontsloeg Spacey zodra de eerste verhalen over seksueel misbruik de kop opstaken. Het zesde en laatste seizoen, waarvan de opnames al een paar weken onderweg waren, werd herschreven en opnieuw opgenomen. In de nieuwe zesde reeks was Underwood plotseling overleden. Het laatste seizoen, waarin zijn vrouw Claire de hoofdrol speelde, werd zeer gemengd ontvangen. 

Op kerstavond liet Kevin Spacey op een merkwaardige manier voor het eerst van zich horen. Bekijk hieronder de beelden: