Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Kiefer Sutherland zingt grommend als een oude buitenboordmotor

Acteur Kiefer Sutherland debuteerde gisteren op de Nederlandse concertpodia. De man die vooral bekend werd als Jack Bauer in de serie 24 heeft duidelijk lol in zijn tweede leven als rockster. Het publiek wordt echter op de proef gesteld.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Hij zegt het misschien wel tien keer. Kiefer Sutherland (50) is óntzéttend dankbaar dat iedereen er vanavond is. ,,En dat om naar liedjes te luisteren die je nog nooit hebt gehoord'', lacht hij. Het tekent zijn relativeringsvermogen. Hij weet het: in de Amsterdamse Melkweg is er vrijwel niemand die een kaartje heeft gekocht vanwege Sutherlands muzikale prestaties.

Het echtpaar Don en Jacky Austin bijvoorbeeld. De twee komen uit de buurt van het Canadese Toronto en reizen deze weken door West-Europa. In hun Amsterdamse hotel troffen ze een foldertje met uitgaanstips. ,,We konden het bijna niet geloven. Kiefer Sutherland! Eén van onze favoriete acteurs. Zo maar op het podium. Dat zal wel uitverkocht zijn, dachten we nog.''

Dat valt erg mee. Met zo’n 500 man publiek is de zaal zaterdagavond maar halfvol geraakt. Een flink deel spreekt Engels. Dat komt goed uit, want Sutherland is een aangename causeur. Bij elke song heeft hij een persoonlijk verhaaltje als aankondiging. Leuk voor wie meer te weten wil komen over de jeugd of de muzikale helden van de beroemde acteur, die wereldfaam vergaarde in zijn rol als Jack Bauer in de hitserie
24 en ook in films als Stand By Me en A Few Good Men figureerde.

Stem

Tijdens die intermezzo’s valt het meteen op: wat een fantastische spreekstem heeft die man. Donker eikenhout, niet gelakt, maar juist geschuurd. De countryversie van David Attenborough. Kun je uren naar luisteren.

Extra opmerkelijk, omdat het tegengestelde geldt voor zijn zang. Zelden zal er een artiest in de Melkweg slechter geklonken hebben dan Sutherland in het openingsnummer Can’t Stay Away. Het zijn niet eens valse noten, het is compleet de verkeerde toonhoogte, het hele lied lang. En dat in combinatie met Sutherlands toch al onorthodoxe stemgeluid maakt de song een ware teistering voor de trommelvliezen.

Gelukkig wordt het wel beter naarmate het concert vordert. Sutherland zingt dan op zijn best als Bob Dylan in zijn huidige vorm: grommend als een oude buitenboordmotor en donker als een verstokte liefhebber van Cubaanse sigaren. Zijn toch verdienstelijke band geeft zijn frontman alle ruimte.

Sutherland heeft duidelijk lol in zijn tweede loopbaan als countryrocker. Met een glas whisky in de hand is hij het podium opgekomen in een zwart overhemd met opgestroopte mouwen. Bij elk slotakkoord zwaait hij zijn gitaar alsof hij net een volledige rockopera heeft afgerond.

Uiteraard: het uitoefenen van een hobby is niemand kwalijk te nemen. En Sutherland is een sympathieke en geestdriftige gastheer. Maar als hij in de toegift ook nog eens Bob Dylans Knockin’on Heaven’s Door inzet, wens je hem vooral een lange en succesrijke acteerloopbaan toe.