Volledig scherm
© AFP

Kippenvel en tranen tijdens benefietconcert One Love Manchester

KijkcijfersIn de kijkcijfertop10 van gisteravond staan vijf programma's boven de miljoen kijkers. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het benefietconcert in Manchester, dat werd uitgezonden op NPO3,  staat net aan in de top 10 met ruim 726.000 kijkers. 

Dat het aantal kijkcijfers aan de lage kant is heeft mogelijk te maken met het feit dat veel jongeren het concert volgden via de live stream op Facebook. Ook schakelden veel mensen in op de BBC vanwege het ontbreken van het 'storende' Nederlands commentaar.

In Groot-Brittannië trok het concert gemiddeld bijna 11 miljoen kijkers. Op het hoogtepunt keken er zo'n 14,5 miljoen mensen, melden Britse media. Bijna 23 miljoen kijkers zagen op zijn minst drie minuten van de show van Ariana Grande en andere wereldsterren als Justin Bieber, Katy Perry en Coldplay. Het concert is het best bekeken programma op de Britse tv dit jaar tot nu toe. Alleen het vuurwerk op oudejaarsavond, kort na middernacht, trok iets meer kijkers.

Wereldwijd is de show naar verwachting door tientallen miljoenen mensen bekeken. In ruim vijftig landen werd het concert live uitgezonden op televisie.

Twitter

Volledig scherm
© AP

Niet alleen het concertpubliek was diep onder de indruk van het eerbetoon van beroemde zangers en zangeressen. Op Twitter wordt vol lof gesproken over de optredens. Menig kijker pinkte een traantje weg. 

Ook zangeres Ariana Grande, waar terroristen op 22 mei 
toesloegen tijdens haar concert, was van de partij. De 23-jarige zangeres zong tijdens het concert onder meer haar hit One Last Time. Ze brengt het nummer opnieuw uit als single om geld op te halen voor We Love Manchester. 

Het team van Ariana Grande twitterde na het concert: ,,55.000 verenigd. Het geluid van onze eenheid zal altijd luider zijn dan de stemmen van degenen die ons willen verdelen."

Voetbal

Het Nederlands elftal dat gisteravond tegen Ivoorkust een vriendschappelijke interland speelde, staat op een tweede positie na het achtuurjournaal. Oranje won van het Afrikaanse land met 5-0. Andere programma's die Nederlanders aan de buis gekluisterd hielden: Bed and Breakfast, Hart van Nederland en Shownieuws. 

Entertainmentprogramma's deden het sowieso goed op de buis op de eerste pinksterdag. Op de achtste plek in de top tien staat het RTL-programma It Takes 2. Tijdens deze halve finale viel kandidate Holly Mae Brood af. Dat betekent dat Tooske Ragas, Bibi Breijman, Ruben Nicolai en Buddy Vedder volgende week in de finale staan.

Kijkcijfer top 5

Achtuurjournaal NPO1 1.699.000
Oranje-Ivoorkust 
SBS 6 1.401.000
Bed and Breakfast NPO1 1.168.000
Hart van Nederland SBS 6 1.004.000
Shownieuws SBS 6 1.003.000