Volledig scherm
De studiogast (met wit shirtje) die niet viraal ging. © screenshot RTL

Knappe man in publiek RTL Late Night ging helemaal niet viraal op sociale media

updateDe RTL 4-talkshow RTL Late Night met Twan Huys wordt er op sociale media van beschuldigd afgelopen vrijdag willens en wetens nepnieuws te hebben verspreid. In het praatprogramma werd gemeld dat de talkshow ‘opeens trending’ was op sociale media en ook dat een knappe man in het publiek viraal ging. Het ging echter maar om één bericht over hem. Volgens RTL 4 ging het om ‘a slip of the tongue’ van de presentator.

Oplettende twitteraars besloten de opmerking van Twan Huys - ‘op dit moment is dit programma trending’- direct te checken. Toen Patty Brard vervolgens als media-expert vertelde over een man in het publiek die viraal ging, was dat nog meer reden voor wat uitzoekerij. Volgens Brard kreeg ze van de redactie te horen dat de man extreem veel aandacht kreeg op sociale media. ,,Het gaat alleen maar over jou omdat je zo aantrekkelijk bent”, aldus een opgetogen Brard richting de zaalgast. 

Volgens onze sociale media-deskundige Jaap van Zessen is het best vreemd dat RTL Late Night - dat kampt met tegenvallende kijkcijfers - iets zou hebben verzonnen om aandacht voor het programma te genereren. ,,Het is natuurlijk gek dat Twan voor zoiets de uitzending even onderbreekt. Vreemd, want het ging feitelijk om één bericht. Er was dus helemaal geen sprake van trending of viraal.” Mogelijk ging het om een bericht dat op het afgeschermde Instagram-account van mediapersoonlijkheid Michella Kox stond. Daarin zocht de voormalige Boxing Stars-deelneemster namens iemand anders contact met de man in het publiek. ,,Dat best veel gelikete bericht is vermoedelijk door iemand van de redactie gezien. Maar dan nog ging het niet om een hype die heel Nederland even in z'n greep hield. Trending is niet aan de orde.”

Het bericht dat het programma op Facebook over de man verspreidde had overigens wel enig effect. Het werd 28 keer beter gelezen dan een gemiddeld bericht van RTL Late Night met Twan Huys dat afgelopen vrijdag aansluitend op The Voice of Holland 580.000 kijkers trok.

De ‘virale’man in het publiek bleek een Australiër te zijn die toevallig met zijn van oorsprong Limburgse vriendin in de studio was. Hij keek enigszins verbaasd toen hem werd gemeld dat hij vanwege zijn uiterlijk ‘trending’ was. Op Facebook werd nog het hele weekend gereageerd op het RTLLN-bericht. ,,Fakenieuws", benadrukt iemand. Weer een ander noemt de actie volstrekt onbegrijpelijk voor een programma dat momenteel minder dan gewenst scoort. Waarom de talkshow besloot het nepnieuws te verspreiden, is niet helemaal onduidelijk. Een woordvoerder van RTL reageerde vanavond met: ,,Laten we dit vooral niet groter maken dan het is. Er was een aantal berichten over deze man op sociale media, de redactie vond het leuk daar even bij stil te staan. Niet meer en niet minder. ‘Trending‘ was een slip of the tongue.”

Kijk het fragment uit de uitzending van RTL Late Night met Twan Huys hier terug.

Volledig scherm
© screenshot RTL

Luister ook naar De Social Podcast met twee mensen die wel echt ‘completely’ viral gingen:

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (54%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (46%)
3605 stemmen