Volledig scherm
Presentatrice Janine Abbringe en tafelgast Rosanne Hertzberger in de eerste aflevering van Zomergasten. © VPRO

Koen (26) uit Boxtel ontwierp het decor van Zomergasten: 'Heel veel mensen vinden er wat van'

BOXTEL - Een half miljoen Nederlanders keken zondagavond op de buis naar het werk van Koen Steger (26). Samen met zijn compagnon Neal Groot (23) ontwierp de geboren Boxtelaar het nieuwe decor van Zomergasten. Een hele eer voor de twintigers: ,,Supervet dat wij dit als jonge gasten mochten doen."

Telefoontjes, mailtjes, appjes: van alle kanten werd Koen tijdens en na de eerste uitzending van het veelbesproken drie uur durende interviewprogramma bestookt met berichtjes. ,,Heel veel mensen vinden er wat van. Er is ontzettend veel over geschreven op Twitter en Facebook. Best raar hoor, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

Koen en Neal - die elkaar kennen van hun opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam - deden mee aan een ontwerpwedstrijd van de VPRO. De omroep riep ontwerpers en architecten op om een nieuw decorontwerp voor Zomergasten in te zenden voor het 29ste seizoen. Uit 105 inzendingen werd 'De Camper' van Koen en Neal verkozen tot beste idee.

Het beeld: presentator Janine Abbring zit samen met haar gast (gisteravond schrijver en microbioloog Rosanne Hertzberger) bovenop een camper, omgeven door water. Écht water. Om bij hun stoel te komen was een loopplankje nodig. Koen: ,,Er staat een laagje van vijftien centimeter, in vijverfolie. Echt heel gaaf, in de tv-wereld is dit volgens mij best wel uniek."

Abbring en Hertzberger lieten zich in de uitzending wel een beetje sceptisch uit over het 'intervieweilandje'. ,,Ik geloofde er niets van dat er echt water in zou komen, het wordt vast een spiegelvloer dacht ik", zei Abbring. ,,Maar we zitten hier gewoon echt in een zwembad."

Lees verder onder de video.

Vakantiegevoel
De jonge ontwerpers wilden met hun creatie een rustgevende omgeving neerzetten. ,,Van water krijgen we zelf altijd een vakantiegevoel. En de weerspiegelingen op het wateroppervlak geven een heel mooi effect op tv." Het uitstekende topje van de camper moest het geheel iets speels geven. ,,We wilden het gevoel oproepen dat je krijgt als je vastzit in een lift, met iemand die je niet kent. In zo'n situatie ontstaan vaak de meest interessante gesprekken, waarbij mensen heel open durven zijn. We hoopten dat bij Zomergasten ook voor elkaar te krijgen. Volgens mij is dat gisteravond best wel gelukt."