Koningin Elizabeth zag flink af op de dag van haar kroning

VideoVoor het eerst heeft de Britse koningin Elizabeth openhartig gesproken over de dag waarop ze is gekroond. Dat was niet alleen feest; ze moest soms flink afzien.

In het interview, dat de nieuwszender BBC zondag uitzendt, spreekt ze over de ongemakkelijk zittende koets, de kleding die ze aanhad en de kroon 'die zo zwaar was dat haar nek bijna brak'.

De Queen vertelt dat ze niet naar beneden kan kijken met de 1,28 kilo wegende kroon op. ,,Je moet het papier met de toespraak naar je hoofd brengen. Doe je dat niet, dan breek je je nek'', aldus de 91-jarige vorstin in de documentaire The Coronation. ,,Dus er kleven wat nadelen aan kronen. Maar verder zijn dat behoorlijk belangrijke dingen.''

De kroon is in 1937 gemaakt voor George VI, de vader van Elizabeth. Zij kreeg het hoofddeksel tijdens haar kroning in 1953. ,,Gelukkig hebben mijn hoofd en dat van mijn vader ongeveer dezelfde vorm. Als je de kroon eenmaal opzet, blijft-ie op. Hij blijft gewoon zitten'', voegt ze er aan toe.

Privébeelden

In de documentaire zijn archiefbeelden van de kroning opgenomen maar ook privébeelden. Zo is een vierjarige prins Charles te zien die onder jurk van zijn moeder speelt. „Dat hoort eigenlijk niet”, merkt Elizabeth erover op.

Volledig scherm
Koningin Elizabeth bij de opening van het parlementaire jaar in 2016. © EPA

Over de koetsrit van Buckingham Palace naar Westminster Abbey spreekt de vorstin met afkeer. ,,Verschrikkelijk. Die koets is totaal ongeschikt om in te rijden. De vering is van leer. Niet erg comfortabel.''

Van de ceremonie herinnert de toen 25-jarige vorstin zich ook dat haar geborduurde jurk met parels en goud- en zilverdraad heel zwaar was. ,,Hij zat vol stiksels die aan het tapijt bleven hangen. Ik kon me nauwelijks meer bewegen. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden.''

Uniek inkijkje

De documentaire bevat allerlei informele opnames van achter de schermen, waaronder beelden van zoon en erfgenaam prins Charles, toen vier jaar oud. Daarnaast is te zien hoe zijn jongere zus Anne onder de lange mantel van de koningin speelt. ,,Dat hoort eigenlijk niet'', merkt Elizabeth op.

De langst zittende nog levende vorst ter wereld gaf nog niet eerder een officieel interview. Koningshuiskenner Alastair Bruce, die voor de documentaire met haar sprak, beschrijft de ontmoeting als 'een gesprek'. ,,Je stelt de Queen geen rechtstreekse vraag, dus je maakt een opmerking waar de koningin dan op reageert.''

Volledig scherm
Elizabeth en haar man Philip na de kroning op 2 juni 1953. © AFP
Volledig scherm
Elizabeth in de koninklijke koets. © AFP
  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.