Volledig scherm
© REUTERS

Koningin 'Lilibeth' en Philip vieren 70ste huwelijksdag met intiem etentje

Als 13-jarig meisje werd de huidige koningin Elizabeth verliefd op de knappe Philip, de 18-jarige prins van Griekenland en Denemarken. Vandaag vieren ze hun zeventigste huwelijksdag, een mijlpaal die nooit eerder door een Britse vorst werd bereikt.

In die 70 jaar kregen Elizabeth en Philip vier kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Naar verluidt ging hun relatie niet altijd over rozen. Het speet Philip dat hij zijn carrière bij de marine moest opgeven en het kostte hem moeite dat hij een ondergeschikte rol moest spelen naast Lilibeth, zoals hij de vorstin noemt. Hij moet steeds een stap achter haar lopen en mocht zijn achternaam niet aan de kinderen geven. Toch zien de Britten het echtpaar als het schoolvoorbeeld van een geslaagd huwelijk.

De nu 96-jarige Philip en de vijf jaar jongere koningin zijn overigens familie. Ze stammen beiden af van koningin Victoria en zijn ook nazaten van koning Christiaan IX van Denemarken.

Het bijzondere huwelijksjubileum wordt niet uitbundig gevierd. Volgens Britse media houdt het paar alleen een etentje in Windsor Castle, waar ze wonen, in aanwezigheid van familie en vrienden. Gisteren werd ter gelegenheid van de platina bruiloft in Windsor Castle geposeerd voor een nieuwe gezamenlijke foto.

Volledig scherm
Links: koningin Elizabeth en prins Philip ter ere van hun zeventigste trouwdag. Rechts: het echtpaar op de huwelijksdag in 1947. © Reuters/AP
Volledig scherm
© AP