Volledig scherm
Koningin Máxima gaat op de foto na een bezoek aan de eigenaar van een supermarkt op de Ghalib Markt in Lahore gisteren. © ANP

Koningin Máxima niet bij concert John Adams, wel bij uitreiking Erasmusprijs

Koningin Máxima is vanavond niet aanwezig bij het concert Spot op John Adams in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Máxima is vanmiddag alleen present bij de uitreiking van de Erasmusprijs door koning Willem-Alexander aan de Amerikaanse componist en dirigent.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat koningin Máxima, die net is teruggevlogen uit Pakistan, verhinderd is voor het aansluitende concert. Máxima heeft een druk programma achter de rug in Pakistan, waar ze deze week tijdens een driedaags werkbezoek voor de VN pleitte voor een betere toegang tot financiële diensten voor Pakistanen.

Het was de bedoeling dat Máxima de koning vanavond zou vergezellen naar het concert dat in het teken staat van John Adams. Prinses Beatrix is wel aanwezig bij het muzikale programma dat wordt gegeven door het Nieuw Ensemble.

Verstaanbaar

De uitreiking van de Erasmusprijs is vanmiddag in het Koninklijk Paleis Amsterdam. John Adams (72) krijgt de prijs omdat hij een nieuwe muzikale stroming heeft verwezenlijkt door elementen uit jazz-, pop- en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Onder Adams helden zijn kunstenaars variërend van Mozart tot Jimi Hendrix. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer ‘verstaanbaar’ gemaakt.

De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een ‘buitengewoon belangrijke bijdrage’ heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (61%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
12188 stemmen