Koningin Máxima pakt in Luxemburg uit met Stuartdiadeem

VideoKoningin Máxima heeft gisteravond tijdens het staatsbanket in Luxemburg een diamanten diadeem gedragen, dat lange tijd in de kluis had gelegen. De zogenoemde Stuartdiadeem werd voor het laatst gedragen door koningin Juliana in 1971.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen gisteren het driedaagse staatsbezoek aan Luxemburg met een stadswandeling. Daarna genoot het paar van een staatsbanket dat werd aangeboden door groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa.

Máxima straalde in een asymmetrische okergele jurk, die volgens modejournaliste Josine Droogendijk is gemaakt van geplisseerde chiffon over een onderlaag van crêpe. Het gaat om een creatie van een van haar favoriete designers Jan Taminiau. De koningin droeg het ontwerp eerder.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa tijdens het staatsbanket. © ANP

Knoeper

Droogendijk en royaltyverslaggevers Marc van der Linden en Rick Evers zijn echter lyrisch over het sieraad dat Máxima op haar hoofd droeg. De Stuartdiadeem lag 47 jaar lang opgeborgen in de koninklijke kluis, blijkt nu. Opvallend: de belangrijkste diamant - een blauwgroene diamant van bijna 40 karaat met een miljoenenwaarde - ontbrak. ,,Zonder de knoeperdiamant'', concludeert Van der Linden over de diadeem die ooit werd aangekocht door stadhouder Willem III als geschenk voor zijn vrouw Mary Stuart. 

Voor koning Willem-Alexander is het zijn dertiende staatsbezoek aan Luxemburg sinds zijn troonsbestijging in 2013. Volgende maand staan er nog drie staatsbezoeken op het programma. Het koninklijk paar bezoekt in een week tijd de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
 1. Danicio ontmaskert Rodanya na Temptation Island: ‘Alle remmen gingen los’
  Temptation Island

  Danicio ontmaskert Rodanya na Temptation Island: ‘Alle remmen gingen los’

  De geluiden lieten tijdens de dreamdate van Danicio en Rodanya weinig aan de verbeelding over, maar vanavond kwam Rodanya er écht niet meer onderuit. Zij en haar vriend Morgan kregen in de laatste aflevering van Temptation Island namelijk beelden voorgeschoteld waarin verleider Danicio uit de doeken doet dat hij het bed met Rodanya heeft gedeeld. Ook ná het Temptation-avontuur. ,,Alle remmen gingen los.”

Poll

De perfecte songfestivalpresentator is:

De perfecte songfestivalpresentator is:

 • Jan Smit (20%)
 • Eva Jinek (10%)
 • Chantal Janzen (24%)
 • Martijn Krabbé (9%)
 • Cornald Maas (3%)
 • Paul de Leeuw (5%)
 • Linda de Mol (5%)
 • Doutzen Kroes (10%)
 • Humberto Tan (9%)
 • Romy Monteiro (5%)
56829 stemmen