Koningin Máxima pakt in Luxemburg uit met Stuartdiadeem

VideoKoningin Máxima heeft gisteravond tijdens het staatsbanket in Luxemburg een diamanten diadeem gedragen, dat lange tijd in de kluis had gelegen. De zogenoemde Stuartdiadeem werd voor het laatst gedragen door koningin Juliana in 1971.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen gisteren het driedaagse staatsbezoek aan Luxemburg met een stadswandeling. Daarna genoot het paar van een staatsbanket dat werd aangeboden door groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa.

Máxima straalde in een asymmetrische okergele jurk, die volgens modejournaliste Josine Droogendijk is gemaakt van geplisseerde chiffon over een onderlaag van crêpe. Het gaat om een creatie van een van haar favoriete designers Jan Taminiau. De koningin droeg het ontwerp eerder.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa tijdens het staatsbanket. © ANP

Knoeper

Droogendijk en royaltyverslaggevers Marc van der Linden en Rick Evers zijn echter lyrisch over het sieraad dat Máxima op haar hoofd droeg. De Stuartdiadeem lag 47 jaar lang opgeborgen in de koninklijke kluis, blijkt nu. Opvallend: de belangrijkste diamant - een blauwgroene diamant van bijna 40 karaat met een miljoenenwaarde - ontbrak. ,,Zonder de knoeperdiamant'', concludeert Van der Linden over de diadeem die ooit werd aangekocht door stadhouder Willem III als geschenk voor zijn vrouw Mary Stuart. 

Voor koning Willem-Alexander is het zijn dertiende staatsbezoek aan Luxemburg sinds zijn troonsbestijging in 2013. Volgende maand staan er nog drie staatsbezoeken op het programma. Het koninklijk paar bezoekt in een week tijd de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
11207 stemmen