Koningin Máxima viert zondag haar 49ste verjaardag thuis, met koning Willem-Alexander en hun drie dochters.
Volledig scherm
Koningin Máxima viert zondag haar 49ste verjaardag thuis, met koning Willem-Alexander en hun drie dochters. © ANP

Koningin Máxima viert 49ste verjaardag thuis

Koningin Máxima viert zondag haar 49ste verjaardag thuis op Huis ten Bosch met haar gezin. De maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten indammen staan een knalfeest voor een groot gezelschap in de weg, maar Máxima zal hopen dat dit volgend jaar wél mogelijk is, als ze een nieuwe mijlpaal bereikt.

Ook voor de koningin zijn de afgelopen maanden niet verlopen zoals gepland. Na een bliksembezoek aan Argentinië eind februari, waarna ze met haar moeder Maria del Carmen naar Europa kwam, de traditionele skivakantie in Lech en het bewogen staatsbezoek aan Indonesië begin maart, viel de publieke agenda stil. Het dringende advies om thuis te blijven en vanuit huis te werken gold evengoed voor de koninklijke familie.

Het koningspaar is de voorbije weken met videoconferenties, videobellen en een aantal zorgvuldig uitgekozen, maar van tevoren niet formeel aangekondigde werkbezoeken wel actief gebleven. Daarnaast is het gebruik van sociale media toegenomen, zoals op Koningsdag duidelijk te zien was. 

Ook zaterdagavond was het gezin van de koning actief op de sociale media toen de familie kort voor aanvang van het alternatieve songfestivalprogramma Eurovision: Europe Shine a Light een foto plaatste met daarin een boodschap voor heel Europa.

Met de versoepeling van de maatregelen kan het paleis ook weer gaan kijken welke eerder geplande activiteiten doorgang kunnen vinden, en of er weer ‘normale’ bezoeken in het land mogelijk zijn. Zo moeten de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt, al zal dat niet al op 26 mei zijn. Daarnaast wordt bekeken wat met de voorgenomen inkomende en uitgaande staatsbezoeken moet gebeuren.

De 49ste verjaardag van de koningin wordt gevierd in huiselijke kring, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst het omschreef, in de aanwezigheid van Máxima’s moeder en met de traditionele ‘torta’.