Volledig scherm
© ANP/Fotomontage AD

Koningin Máxima waagt zich aan onzichtbare beugel

Koningin Máxima heeft zich een beugel aan laten meten. De beugel is vrijwel onzichtbaar en je moet heel goed kijken, wil je het zien.

Wie inzoomt op foto’s van de koningin die dinsdag en gisteren tijdens werkbezoeken zijn gemaakt, ziet een doorzichtig laagje over haar tanden liggen. ,,Met het oog op een correctie van de beet van haar kiezen heeft koningin Máxima op advies van de tandarts een beugel gekregen", verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). 

De doorzichtige beugel is gemaakt van dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven.
Volledig scherm
De doorzichtige beugel is gemaakt van dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven. © anp

Orthodontisten die de foto’s voorgelegd hebben gekregen, herkennen een doorzichtige beugel, een zogenoemde Aligner van bijvoorbeeld het bedrijf Invisalign. Deze beugel wordt gemaakt met behulp van 3D-(print)technieken of gewoon met een afdruk. De beugel is gemaakt van dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven. Bij Máxima is volgens orthodontisten gebruikgemaakt van ‘attachments’ (de witte bobbeltjes die op de foto te zien zijn), die meestal ingezet worden als tanden moeten draaien.

Slotjesbeugel

De techniek achter deze beugel bestaat al zeker vijftien jaar, maar is de laatste tijd helemaal in. Vooral omdat het sneller en minder opvallend is dan de aloude slotjesbeugel, zoals Máxima’s dochter Amalia twee jaar geleden had. ,,Invisalign wordt veel gebruikt en in Nederland vooral bij volwassenen”, verklaart Lotte Veldhuijzen van Zanten, orthodontist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Orthodontisten.

Bij een wekelijkse vervanging geeft de beugel al binnen drie maanden een zichtbaar resultaat, maar vaker wordt de beugel om de twee weken gedurende vijf maanden vervangen. Voor een light versie betaal je 2300 euro voor een halfjaar, voor een slotjesbeugel ongeveer 3000 euro voor een jaar. Al kunnen de prijzen per orthodontist verschillen.

Lachend

Royalty-expert en mode-journaliste Josine Droogendijk vindt het in ieder geval een prima zet van de koningin. ,,Ze lacht altijd uitbundig en staat altijd overal lachend op foto’s. Haar tanden zijn dus veel in beeld, dan is je gebit belangrijk. Ik kan mij voorstellen dat ze er daarom wat aan doet. De beugel is ook nog eens onzichtbaar, veel mensen zullen het niet eens zien.”

Prinses Amalia met beugel in 2015. De beugel is er inmiddels uit.
Volledig scherm
Prinses Amalia met beugel in 2015. De beugel is er inmiddels uit. © ANP