Volledig scherm
Danseres Igone de Jongh tijdens het slotapplaus van het ballet Romeo en Julia van Het Nationale Ballet. © ANP

Koninklijke belangstelling voor afscheid ballerina Igone de Jongh

Foto'sDanseres Igone de Jongh (40) heeft gisteravond onder koninklijke belangstelling afscheid genomen van Het Nationaal Ballet. Ze kreeg de Frans Banninck Cocqpenning , een onderscheiding van de gemeente Amsterdam. Ze werkte zich in 24 jaar op van de laagste rang als aspirant tot de hoogste van eerste soliste. Ze heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan.

De ballerina kreeg de penning in de Stopera, na afloop van haar allerlaatste voorstelling bij Het Nationale Ballet, Romeo en Julia. Burgemeester Femke Halsema reikte hem haar uit wegens haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans als geheel.

Igone, opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen, begon in 1996 bij Het Nationale Ballet. Na zeven jaar had ze het gebracht tot eerste soliste en muze van Hans van Manen. Igone noemde Het Nationale Ballet onlangs “het mooiste gezelschap van de wereld”. Het vertrek “voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière”.

Bij de laatste voorstelling was een hele rits bekende Nederlanders zoals Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Jan Kooijman, Humberto Tan en natuurlijk Igones vriend Thijs Römer aanwezig. Ook was er koninklijke belangstelling: prinses Beatrix was eveneens naar Amsterdam afgereisd om bij het afscheid te zijn.

Volledig scherm
Danseres Igone de Jongh tijdens het slotapplaus van het ballet Romeo en Julia van Het Nationale Ballet. Op de foto met haar vriend Thijs Romer. ANP OLAF KRAAK © ANP
Volledig scherm
Wendy van Dijk en Erland Galjaard op de rode loper voorafgaand aan het ballet Romeo en Julia van Het Nationale Ballet. © ANP
Volledig scherm
Chantal Janzen en man Marco Geeratz op de rode loper. © ANP
Volledig scherm
Prinses Beatrix op de rode loper. © ANP
Volledig scherm
Prinses Beatrix op de rode loper voorafgaand/ © ANP
Volledig scherm
Erik de Vogel en Caroline de Bruijn. © ANP