Volledig scherm
De Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit. © EPA

Kroonprins Haakon: Mette-Marit heeft spijt van contact met Jeffrey Epstein

De Noorse kroonprinses Mette-Marit heeft Jeffrey Epstein waarschijnlijk ontmoet via gezamenlijke kennissen die ook contacten hadden met de stichting van Bill en Melinda Gates. Mette-Marit en Epstein zochten bij die Foundation ondersteuning voor hun werkzaamheden en goede doelen. Dat meldt Dagens Næringsliv, de Noorse krant die eerder deze week onthulde dat de kroonprinses een aantal ontmoetingen heeft gehad met Epstein.

Epstein was op dat moment al een keer veroordeeld voor misbruik van een minderjarig meisje, maar daar wist Mette-Marit naar eigen zeggen niets vanaf. De Gates Foundation ontkende dat iemand van de organisatie officieel contact had gelegd tussen Epstein en de kroonprinses.

Kroonprins Haakon herhaalde donderdag nog eens dat zijn vrouw "heel veel spijt" heeft van haar niet nader omschreven contacten met de 'pedomiljardair' zoals Epstein ook wel wordt omschreven. "Ze had zijn achtergrond beter moeten bestuderen en heeft er spijt van dat ze dat niet heeft gedaan."

Contacten

De Amerikaan werd afgelopen zomer opnieuw aangehouden op verdenking van een waslijst aan misbruikgevallen. Niet lang na zijn arrestatie maakte hij in zijn cel een einde aan zijn leven. Daarmee eindigde het onderzoek naar zijn handel en wandel echter niet.

De zakenkrant Dagens Næringsliv (DN) bijvoorbeeld ging na welke contacten Epstein in Noorwegen had en stuitte daarmee op de ontmoetingen met Mette-Marit. Zij zag hem zowel in New York als Oslo. Het hof verzekerde dat het treffen niet had plaatsgevonden in het paleis of in een koninklijk verblijf. Epstein was ook niet op uitnodiging van de kroonprinses naar Oslo gekomen.

Prins Andrew

Behalve het Noorse werd eerder ook het Britse koningshuis in verlegenheid gebracht door contacten met Jeffrey Epstein, via prins Andrew (59). 

In het onderzoeksprogramma Panorama van de BBC herhaalde Virginia Roberts Giuffre haar eerdere verklaring dat de prins haar drie keer seksueel heeft misbruikt, onder meer op 10 maart 2001 na een avondje uit in de chique nachtclub Tramp in Londen. Ze beschreef de ontmoetingen tot in de, voor de prins zeer pijnlijke, details. Dat ze seks moest hebben ‘maakte me gewoon ziek’, aldus Giuffre.

Volledig scherm
De Britse prins Andrew. © EPA

Andrew verklaarde vorige maand in een geruchtmakend interview met BBC Newsnight zich absoluut niet te kunnen herinneren de destijds 17-jarige Virginia ooit te hebben ontmoet. Virginia, nu getrouwd en moeder van drie kinderen, zei dat er slechts één van beiden de waarheid sprak en dat was zijzelf.

Na het interview besloot prins Andrew in overleg met de Britse koningin Elizabeth zijn publieke functies neer te leggen.